Voorzitter André verwelkomt Joke Verplanke als belangstellende, wellicht straks als nieuw lid.Hij gaat verder met een aantal dienstmededelingen:
- volgende week, 14 april, vertelt Suzanne Raes, een bekende documentairemaakster, over documentaires maken. Zij verwacht een interactieve avond;
- op 21 april (2e Paasdag) en 5 mei (Bevrijdingsdag) zijn er geen bijeenkomsten;
- op 12 mei brengen wij een bezoek aan de fotoclub LAFV;
- op 1 september is de opening van het nieuwe seizoen voor Filmclub LVSL en die avond; worden er vakantiefilms vertoond van maximaal, zo benadrukt hij, 15 minuten;
- op 29 september is de wedstrijd reclamefilms. Let op: altijd insturen in .mp4.
Daarna introduceert hij Peter Bastiaanse en Jos Duijnhoven, die voor het eerst de filmanalyse verzorgen. De heren hebben de analyse grondig uitgevoerd en hun bevindingen ook vastgelegd in een uitgebreid document.
Zij zijn beiden gekleed in een blauwe broek en wit overhemd en dragen beiden een pet, een twee-eenheid en naar al snel blijkt een kundig maar ook komisch duo.
De eerste film die zij hebben geanalyseerd is van Bianca Kraus, die op de NLdoet-dag heeft gefilmd in de Mezenhof Agnetapark in Delft. De “burgemeester” van de Mezenhof, een vrijwilliger voor het groen, komt uitgebreid in beeld en vervolgens is vooral de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, gefilmd die als vrijwilliger een plantvak bewerkt en er een zakje met diverse zaden in uit- strooit. Zij wordt ook geïnterviewd.
Peter en Jos vonden dat het gezicht van mevrouw van Bijsterveldt wel heel confronterend in beeld kwam. De film had ook wat compacter gekund, vonden zij; dat zou de film wat sneller en vlotter hebben gemaakt. Zij hadden een korte bewerking toegepast op de film om hun opvatting hierover te adstrueren.
Hun algehele conclusie was dat het een vrolijke film was, die op bepaalde punten wat verbeterd zou kunnen worden.
De tweede film, die zij analyseerden, was een film van de hand van Nelleke Hovestreydt. De film gaat over Roses, een stad aan de Costa Brava, in Spanje en een stad met veel historie.
Nelleke had veel research gedaan en verstrekte met haar beelden en voice-over veel informatie over de geschiedenis van Roses – Grieken, Romeinen, Visigoten, hunebedden, vestings-werken door Filips II, aanvallen door de Fransen – en de opgravingen die er gedaan zijn. Ook de druiven- en olijventeelt komen in beeld evenals de visserij.
De conclusie van de analisten was: een geslaagde film met mooi camerawerk.
Ook hier hadden zij enkel verbeterpunten: wellicht beter indelen in hoofdstukken in plaats van groene vlakken tussen twee onderdelen en de voice-over vond het duo op het eind van de film een beetje eentonig worden.
Na de pauze werd een film vertoond van Mark Zwijsen, die zijn levensgeschiedenis in deze film wil weergeven.
Het is een muzikale reis want Mark blijkt dol te zijn op liedjes zingen en teksten voor liedjes schrijven. De zang en die van zijn medezangers is niet altijd loepzuiver, maar de aanpak om zijn verhaal met liedjes te vertellen is bijzonder.
Zijn zussen en broer en mensen met wie Mark als ingenieur heeft samengewerkt vertellen verhalen en anekdotes; zij hebben die ingesproken op een camera en deze opnames heeft Mark verwerkt in de film. De kleinkinderen spelen onder meer in een tent en beelden dan de reislustige Mark en zijn gezin uit.
De film eindigt met een gedicht: Stromen.
Kortom, een bijzondere en kunstzinnige manier van Mark om zijn levensverhaal te vertellen. Een voorbeeld en inspiratie, zoals André zei, voor andere leden om hun levensverhaal ook eens te verfilmen.
Jan van Zoest