Voor de éénminuutfilmwedstrijd van vanavond zijn 22 filmpjes ingestuurd die we met z’n allen gaan bekijken en beoordelen: iedereen krijgt een stembiljet met de titels van de filmpjes en kan daarop punten geven aan wat hij of zij de beste drie films vindt. Drie punten voor de beste, twee voor je nummer 2 en één voor je nummer 3.
André benadrukt dat je films als mp4-files moet insturen (sommigen sturen nog steeds mov-files), met daarbij de titel, je naam én voor welke avond (datum) de film bedoeld is. Techniek broedt op een andere manier van inzenden, om het proces beter te stroomlijnen; als het zover is volgt meer informatie.
Film 1 ‘Als je het niet verwacht’ is een film van Peter Bastiaanse. We zien een opa en een kleinkind, waarbij de grootvader duidelijk moeite heeft de blokken in de juiste gaten te doen. Het kind helpt hem. In de aftiteling zien we dat het om Alzheimer gaat.
Film 2 ‘De Geus’ van Cees Mokveld is een impressie van de sloop van het Jumbogebouw nabij het station van Leiden.
Film 3 In ‘Caleidoscoop’ van Elly van der Bent zien we een caleidoscopisch beeld van een zingend koor.
Film 4 ‘Groene stroom’ is een mini-speelfilmpje van Peter Bastiaanse. Een man koopt een elektrische fiets in de aanbieding, die op groene stroom loopt. Hij stopt de stekker in een stopcontact en daarna zien we de man wegfietsen, terwijl vanaf een enorme haspel aan zijn fiets een wel heel erg lange groene elektriciteitskabel afrolt…
Film 5 In ‘Jelles goocheltruc’ doen twee kinderen een bijzondere verdwijntruc van een munt, met een speciale toverspreuk.
Film 6 ‘Lentevreugd’ blijkt een vogelparadijs; de filmische impressie, begeleidt door bluegrass muziek, toont de verandering van bollenland naar natuurgebied.
Film 7 ‘Tijns verjaardag’ van Mark Zwijsen is een stop-motion filmpje met speelgoed auto’s die in en op een speelgoedgarage rijden.
Film 8 ‘Morgen’ van Peter Bastiaanse is een speelfilmpje over een echtpaar met een probleem. We zien ze (in stijlvol zwart-wit met gekleurde accenten) aan de wijn, dansend voor de kerk, en weer thuis. Dokter Steigert kan het probleem oplossen.
Film 9 ‘Nee toch’, wederom van Peter Bastiaanse, is een speelfilmpje over de 40e verjaardag van papa. We zien een kind ‘40’ verkeerd schrijven op een tekening, schroevendraaiers die blijven liggen bij de voordeur, en de nachtmerrie van papa, die vervolgens nog uitkomt ook.
Film 10 ‘NL doet impressie’ van Bianca Kraus gaat over vrijwilligers in de natuur.
Film 11 In ‘Onderweg naar morgen’ zien we Bianca (Kraus) en haar hondje naar bed gaan. De volgende ochtend doucht Bianca, terwijl het hondje blijft slapen tot hij geroepen wordt voor het eten.
Film 12 In ‘Op soek na die geslagsdele’ vertelt Peter Bastiaanse fluisterend over de gefilmde slakken op het strand (in Zuid Afrika), die aaseters zijn, en met z’n allen op zoek gaan naar de ‘geslagsdele’ van een dode kwal: een delicatesse!
Film 13 ‘Red Bull F1’ van Jaap Rostohar zien we de formule 1 auto van Max Verstappen in allerlei effecten, tot de camera uitzoomt en we blijken te kijken naar een speelgoedmodel, dat rondjes draait rond een toetsenbord.
Film 14 ‘Salto Ibáñez’ van Nico Schwering is een impressie van een machtige waterval, waarbij de camera steeds verder stroomafwaarts filmt.
Film 15 ‘Van bagger tot gras’ laat de metamorfose zien van een stuk land waarop bagger wordt gestort. Na egaliseren en gras inzaaien eindigt de film met shots van een prachtig grasveld.
Film 16 ‘Vakantie’ van Nelleke Hovestreydt Begint met hordes toeristen op de Spaanse trappen in Rome en eindigt na de vertoonde rijen toeristen voor de graven in het Dal der Koningen in Luxor met de tekst “Lekker uitgerust?”
Film 17 In ‘Proost’ van Pim van der Ende zien we ouderen alsmaar proosten en meer drinken. De film eindigt met beelden van een overvolle afvalbak met lege flessen.
Film 19 (18 is er niet) In ‘Liever vlees dan vis’ van Wil van Voorst zien we eerst meeuwen massaal vis eten, maar daarna een roofvogel een houtduif verslinden.
Film 20 ‘Ei’ is een animatie van Else van Laere van een Surinaams ei ‘met vrije uitloop’.
Film 21 ‘Ruige kust’ van Nelleke Hovestreydt is een impressie van de kustlijn van een Spaanse Costa, gefilmd vanaf een boot, met woeste rotspartijen, maar ook een strandje en een dorpje.
Film 22 ‘LVSL’ blijkt een commercial voor de filmclub, waarin beelden van de Stadskamermiddagen in november 2024, ondersteund door een voice-over die reclame maakt voor het lidmaatschap van de club, getoond worden.
Film 23 In ‘Gaat heen’ is een animatiefilm van Else van Laere zien we schoenen en daarna benen naar link s door het beeld gaan. Na de tekst “En vermenigvuldigt u” lopen er meer benen de andere kant op.
De stemformulieren worden opgehaald, waarna er nog tijd is om een aantal éénminuutfilmpjes buiten mededinging te bekijken. We zien achtereenvolgens:
‘Handje Contantje’ van Johan van den Adel, met bijzondere animaties, waarin een storing van een Geldmaat creatief wordt opgelost en het geld met de hand vanuit de muur wordt uitbetaald.
‘Jopie S’, ook van Johan, waarin Jopie met een speciale AH-tas op een station een tas jat, die van een priester blijkt te zijn. Daarin naast andere religieuze parafernalia een tegeltje met de spreuk “Gij zult niet stelen”;
‘Nieuwsgierig’ van Willem Roos, over een oude dame die filmt op de Wallen en na een bezoek aan een seksshop dood neervalt op straat. Petrus wil graag haar gefilmde beelden zien en vraagt haar binnen te komen.
‘Meneer Moretti’ van Johan gaat over een oude man die hard muziek van vroeger speelt, toen hij een gevierd operazanger was. En dat mag niet van de zuster.
In ‘Troost’ van Johan zien we een vrouw kijken in een fotoalbum, een ingelijste foto meenemen naar de begraafplaats van Rosalie, waar een vlinder op haar hand landt. “Wat zie je er weer mooi uit vandaag, lieverd” zegt de vrouw tot besluit.
In ’Wie niet sterk is’ zien we een man in een fietsenstalling op het station; zijn fiets wordt (weer) gestolen en hij is dat zat. Thuis maakt hij iets, wat blijkt een lift te zijn waarmee hij zijn fiets hoog in een lantaarnpaal kan ophangen.
In de pauze worden de stemmen geteld, wat leidt tot de volgende eindscore:
Dat betekent dat ‘Morgen’ van Peter Bastiaanse gewonnen heeft. Hij krijgt een fraai beeldje van André. De drie beste filmpjes (overigens alle drie van Peter Bastiaanse) worden nogmaals vertoond. André vestigt de aandacht op het feit dat alle winnende filmpjes speelfilmpjes zijn. Blijkbaar vinden wij als publiek dat toch het leukst.
De avond wordt besloten met de voorvertoning van de documentaire in wording ‘Ik en mijn moeder’ van Henny Hartevelt. Henny leidt de film zelf in en vertelt over de masterclass documentaire maken die hij heeft gevolgd en hoe dat uiteindelijk geleid heeft tot het concept van deze documentaire.
In prachtige beelden zien we Henny vervolgens vertellen tijdens het schilderen; middels tekst en beeld neemt hij ons mee in de tijd, tot in 1983. Dankzij het feit dat hij veel bewaard heeft (onder andere een doos met oude agenda’s) kan hij veel reconstrueren. Jan Stap bevraagt hem als voice-over. Tussendoor horen we voicemails van zijn moeder, die hem smeekt langs te komen. Na zo’n bezoek vertelt Henny in de film waar hij geboren is en over zijn jeugd en hoe hij, alleen op zolder, nogal benauwd werd.
Verderop in de documentaire vertelt hij openhartig over zijn militaire dienst waardoor hij overspannen werd, wat leidde tot een periode in de Jelgersma kliniek.
Dan zien we Henny op de bank van zijn moeder, die plotseling blijkt te zijn overleden.
Het is de bedoeling dat de documentaire uiteindelijk zo’n drie kwartier lang wordt.
In antwoord op vragen na de vertoning vertelt Henny dat hij vroeger sociaal erg onhandig was, waar met het vorderen der jaren (hij wordt binnenkort 70) heeft hij dat overwonnen.
De zaal is erg enthousiast over de documentaire tot zover. André wil graag een speciale première organiseren als hij af is.
En daarmee wordt een mooie avond afgesloten.
Ruud Smeenk