Nu eens een wat andere opzet dan anders: een avond met interviews en hoe reclame echt in elkaar zit.
Voor de pauze hanteerde André de microfoon en die werd dan ook goed ingezet voor interviews.
Voorbeelden van interviewtechniek zijn met een open of een gesloten vraagstelling. Open vragen kunnen meer opleveren. Echter, een voorbeeld van gesloten vragen is de stijl van Ivo Niehe. Gebruik ook eens eens stilte in het interview als moment van rust en nadenken. Ook doorvragen tot je het bevredigende antwoord krijgt als interviewer is een methode.
Na de introductie over interviewstijlen werd een rollenspel gespeeld tussen André en Bianca, waarbij André met open vragen Bianca interviewde. En dat maakt voor Bianca het antwoorden makkelijker. Hans van Gerven mocht daarna André interviewen, en dan loop je tegen de besproken valkuilen aan. Interviewen is dus echt een vak!
De vonk sloeg over naar de zaal en Wim Meijerink mocht Leo van Aubel interviewen en daarna vice versa. Een mooie demonstratie van de lessen van André.
De microfoon was daarna voor Wim Hofman en Hans van Gerven.
Een interview in je film maakt het geheel wel levendig!
Overigens, informeer altijd als je een gesprek opneemt en gebruikt en vraag altijd toestemming!
Coby Haring heeft nog een tip: laat de vraag door de geïnterviewde herhalen, en die geeft dan het antwoord. Het monteren verloopt dan vlotjes.
Interviews raken veel privacy. Denk ook over de privacy aspecten na bij gevallen van nalatenschap van films met personen erin.
Na de pauze nam Arie de Ridder het stokje – de microfoon hier – over om ons bewust te maken hoe geraffineerd reclame in elkaar zit. De presentatie van Arie is terug te vinden op de website in het besloten gedeelte bij Presentaties/Cursussen (Klik hier). Zeker de moeite waard om nog eens goed te bekijken en te absorberen hoe dit in elkaar zit. Geef de reden, de boodschap, de aanpak, voorbeelden en de uitvoering. In de dia’s staat dit per onderwerp toegelicht en Arie verduidelijkte dit.
Opvallend hoe traag reclame vroeger was en hoe flitsend snel tegenwoordig.
Een stap terug in de tijd: een oude Philips reclamefilm uit 1951 in zwart wit was bijna 2 minuten lang, voor toen al snel. Daarna werden de reclames steeds sneller en gelikter met humor erin en vaak een onverwachte draai.
De reclame voor tandverzorging met Listerine zijn 7 shots in 16 seconden, het Kruidvat telt maar liefst 35 shots in 35 seconden! Hierin komen alle verkoopaspecten en verleidingen waar je zelf niet eens bewust van bent naar voren.
Samenvatting: reclame is spanning en humor, met heel veel shots in een korte film. Gebruik hele korte overvloeiers en snelle beeldwisselingen. Bij de montage blijven de beelden op dezelfde plaats, waardoor je ogen vanzelf gefixeerd worden op een vaste plek ondanks de snelle beeldwisselingen.
Arie roept ons allen op een idee en uitvoering te geven aan een korte reclamefilm om nieuwe leden te werven voor de LVSL. Onze doelgroep is niet meer de 18jarigen, maar zeg de 40plussers. En de boodschap moet wel binnen 60 seconden gebracht zijn!
Zo werd een goed bezochte avond afgesloten met een inhoud die eens anders dan anders was. Leuk en heel leerzaam, met dank aan André en Arie.
Wil van Voorst