Na de mededelingen van André leidde Arie de avond inhoudelijk in door iets over het filmwerk van Marga Swaans te vertellen. Marga Swaans neemt afscheid van de LVSL en vanavond gaat zij over haar filmwerk vertellen en daarbij wat films laten zien. Arie vertelde in zijn inleiding dat Marga met name uitblonk in het productiewerk van films: ze gaf nooit op en ze ging steeds door met een project.
Marga nam het woord en vertelde dat haar man Lambert haar altijd hielp. Ze vertelde enkele anekdotes uit haar begintijd als amateurfilmer, zoals dat ze bij André de beginnerscursus volgde. Daarin leerde ze onder meer om films af te spelen op een beamer en allerlei soorten shots en het filmdraaiboek. Zelfs ‘de evaluatie’ werd haar bij de LVSL bijgebracht. Vanaf 1999 was de LVSL een belangrijk onderdeel van haar leven. Met veel enthousiasme haalde ze herinneringen op aan het filmen in de Pieterskerk. Ze vond het prachtig om daar met een grote camera en een koptelefoon op de instructies van de regisseur op te volgen. De voorbereiding van deze avond riep meer leuke herinneringen op.
Die goede herinneringen had ze vooral aan een aantal grote projecten die ze met andere leden had uitgevoerd. Een zo’n project was het filmen van de festiviteiten rond de jaarlijkse Strontrace in Workum. Niet alleen brengen schepen tijdens dit feest mest naar Warmond (voor de bollenteelt), maar er varen ook vissers uit en verschillende schepen spelen voor Beurtveer op het IJsselmeer. Omdat er alleen gefilmd mocht worden als alle festiviteiten werden gefilmd vroeg Marga LVSL-leden om te helpen bij dit kolossale filmproject. Dit filmwerk leverde 100 uur film op DV-bandjes op en dat was zoveel dat de inhoud van de bandjes werd geregistreerd in een spreadsheet (Excel). De montage werd gedaan door verschillende mensen.
Er kwamen meerdere deelfilms, één hoofdfilm en daar een verkorte versie van. Alle films zijn overgedragen aan het Fries archief in Leeuwarden waar ze nu ongetwijfeld raadpleegbaar zijn. Omdat de films publiekelijk vertoond moesten worden waren de muzieklicenties een aandachtspunt. In eerste instantie vroeg de Buma het volle (hoge) tarief, maar uiteindelijk ging de prijs omlaag naar een paar honderd euro.
We kregen de verkorte versie van de film te zien en we zagen veel schepen en water met af en toe aardig spectaculaire beelden van het manoeuvreren van schepen in nauwe kanalen of het varen op een onstuimig IJsselmeer. We zagen schepen in onder andere Hoorn, Lelystad, Hindeloopen, Amsterdam, Warmond en op het IJsselmeer. Uiteindelijk zagen we de winnaar in Workum terugkomen. De film was uit 2007.
Na de pauze zagen we een film uit 2009, over de restauratie van de Leidse Sterrewacht. Marga en de andere filmers moesten twee jaar om de 14 dagen met twee mensen gaan filmen, of soms ook tussendoor. Meerdere LVSL-leden deden mee. Dit project leverde meerdere korte filmpjes op waarvoor Micha de intro-animatie maakte. We zagen de korte film die veel interessants vertelde over de geschiedenis en de restauratie van de Sterrewacht.
Na deze vertoning bedankte André Marga voor haar avond en haar films en kreeg Marga een bos bloemen.
Jan van Wandelen