Filmgenres & filmstromingen

Rudi de Boer is een oude bekende van ons. Hij houdt zich minder met filmen bezig maar des te meer waarom en hoe een film aanspreekt.
Een filmgenre is een soort film, bijvoorbeeld animatie, documentaire, westerns, drama, science fiction, thriller. Een filmstroming is een bepaalde manier van denken. Er is dan een zekere verwantschap, bijvoorbeeld artistiek, politieke ideeën. Bij de genres en stromingen die hij opsomt laat hij stukjes uit verschillende films zien die daarbij horen.
Hij begint met filmstromingen en noemt er verscheidene zoals:

+ White picket fence
Feitelijk een wit hek rondom een droomhuis. Melodrama’s rondom mensen die het gemaakt hebben maar in een geestelijke gevangenis zitten. Onderhuids gaat het mis door onmogelijke liefdes of een rem op een persoonlijke ontwikkeling.
+ Amerikaanse droom
In deze films maken mensen hun droom waar. Meestal door hard werken of door eerlijkheid en daardoor opvallen en hogerop komen. (van krantenjongen tot miljonair) Ook komen in deze films onmogelijke liefdes uit.
+ Duits expressionisme
Werkt op het onderbuikgevoel. In de film wordt gewerkt met donkere beelden, schaduwen en beeldeffecten met licht. Het zijn films uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Bij gebrek aan echte slow-motion wordt er soms langzaam geacteerd om zodoende een dreigend effect te bereiken.
+ Dystopie
Dystopie staat tegenover utopie (een onbereikbaar ideaal). Dystopie geeft een angstwekkend toekomstbeeld. Het gaat uit van een idee als “big brother is watching you” en technologieën die de mensheid in zijn greep houden. Hij noemt hier “Planet of the apes” (een omgekeerde wereld) en “Never let me go” (leveren van vitale organen)
+ Italiaans neorealisme
Het gaat over zaken die de normale Italiaan in het dagelijks leven kon tegenkomen. Het was een onderhuidse aanklacht tegen de overheid. Eén van de beroemdste films in deze stroming is “Fietsendieven”.
+ Science fiction
Is in feite een genre dat filosofeert over een mogelijke toekomst. Er wordt een fictieve wereld geschapen waarin tijdreizen een normale zaak is en/of worden alternatieve samenlevingen vormgegeven.
Na de pauze komen verschillende filmgenres aan bod:
+ Film noir
Speelt zich af in een bedreigende omgeving. Om de sfeer te benadrukken zijn de beelden in zwart-wit en veelal donker met veel nachtopnamen. Het zijn meestal misdaadfilms maar ook een film als “Casablanca” met Humphrey Bogart behoort hiertoe.
+ de femme fatale
Films waarin een mooie vrouw mannen in het ongeluk stort. Een beroemde film is “Gilda” met Rita Hayworth. Deze films worden ook wel tot de “film-noir” gerekend.
+ Western (spaghetti western)
In de western lost een sympathieke cowboy een aantal duistere zaakjes op en verdwijnt aan het einde van de film weer aan de horizon waar hij dat (vermoedelijk) opnieuw zal doen. De spaghetti western is een geuzennaam geworden voor westerns die gemaakt zijn door Italiaanse regisseurs in Spanje met Amerikaanse acteurs. Zij hebben een andere aanpak. Bekende films zijn de komische “Vier vuisten van de duivel” en de films met Charles Bronson als “Once upon a time in the west” en Clint Eastwood met onder andere “A few dollars more”. De muziek van Ennio Morricone in veel van deze films is wereldberoemd.
+ Österns
Zijn omgekeerde “Westerns”. Waarbij in “Westerns” indianen de slechteriken zijn en de blanken de goede zijn in “Österns” de blanken de slechte en de indianen de goede. Denk aan een film als “Dancing with wolves” met Kevin Costner.
+ film clichés
Zijn films die bepaalde clichés uit andere films gebruiken die uitvergroot en daardoor lachwekkend maken. Het zijn parodies op films als die van “James Bond” en andere. Denk aan films als “Inspecteur Clouseau” en die van Austin Powers.
+ voorlichtingfilms
Als uitsmijter komt Rudi met de zogenaamde voorlichtingsfilms. In de jaren ’60 van de vorige eeuw gaven de films van Oswalt Kolle zogenaamde seksuele voorlichting. In feite waren het verkapte pornofilms met een wetenschappelijk sausje. Onder dat mom konden zij dan ook in “normale” bioscopen draaien.

Natuurlijk is de opsomming niet compleet, er zijn nog wel meer filmgenres en filmstromingen te noemen, maar deze bloemlezing was bijzonder leuk om te volgen.
Applaus.

Arie de Ridder