Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) wil iedereen enthousiast maken voor het filmen op welke manier dan ook. Veel mensen filmen met een smartphone, maar doen verder niets meer met de opnamen. Bij de LVSL kunt u ervaren hoe leuk het is, daar een leuk filmpje van te maken.

In deze Coronatijd zijn de avonden voor de veiligheid van iedereen aangepast, maar heeft u interesse in onze club, dan kunt u altijd contact opnemen via info@lvsl.nl

Bekijk onze promofilm:


Actueel bij de LVSL

U heeft dus interesse in onze filmclub. Wellicht bent u hier terecht gekomen via Facebook, Twitter of Instagram. In verband met het Corona-virus zijn er tot eind 2020 geen bijeenkomsten in ons clubgebouw Vogelvlucht te Leiden. Zodra dit weer mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Wel bieden we de leden en donateurs iedere maandagavond een livestream aan. Als belangstellende kunt u 3x de livestream op de maandagavonden volgen. Daarna kunt u besluiten om lid te worden van deze actieve filmclub voor liefhebbers van alles wat met amateurfilmen te maken heeft. U kunt zich aanmelden via secretaris@lvsl.nl.

Verslag van de clubavond 16 september 2019

op .

De clubavond van 16 september 2019 bestond uit twee delen.
Voor de pauze gaf Jaap Rostohar een aantal leuke en bruikbare tips over hoe je trucs kunt toepassen in je videofilm om zo’n film nog interessanter te maken.

Een goede videofilm maak je, aldus Jaap, met inachtneming van de volgende uitgangspunten:

  1. Zorg voor een goed verhaal
  2. Zorg voor verrassingen
  3. Beheers de camera en de computer
  4. Gebruik de juiste hulpmiddelen.

 

Als hulpmiddelen gebruikt hij onder meer: een gopro7-camera, een gimbal, een zelf gemaakte draaitafel, een statief op wieltjes, waarop de camera kan worden gemonteerd.

Donker uitgevallen beelden kun je ook “bijkleuren” met een kleurtje, was een ander advies.

Vervolgens vertoonde Jaap een film waarin de hoofdrollen werden gespeeld door Jaap, Jaap en Jaap en waarin hij vele trucages had verwerkt zoals:

  • Een ei dat stuitert op tafel en geklutst in de koekenpan terecht komt (eerst een pingpongbal gefilmd en daarna het bakken van het ei in de pan) en dan monteren,
  • Jaap die de andere Jaap in de spiegel toespreekt; deze laatste Jaap staat in Afrika met een olifant achter zich.
  • Jaap die in een snel rijdende auto springt.

Een kwestie van filmen en daarna inpassen van de beelden van verschillende situaties in één scène.

Diep onder de indruk gingen we pauzeren.


Na de pauze gaf Else van Laere een introductie van Filmlab. Filmlab wil zeggen: “niet leren, maar proberen”, dus er worden lessen noch workshops gegeven, maar de deelnemers laten een filmpje zien van ca 1 minuut.

Dit filmpje moet, zo is de bedoeling, buiten de comfortzone van de meeste leden liggen. Dus ga eens op een bijzondere manier filmen, wat experimenteler, uitdagender Kortom maak eens en filmpje dat misschien wel eens eerder is gemaakt, maar nog niet door jou.

Er worden drie avonden aan Filmlab besteed: op maandag 8 oktober 2019 aan standpunten en overgangen, in november aan animatie en in december aan verbeelding.

Iedereen kan meedoen, individueel of in kleine groepjes van twee of drie mensen.

Het is de bedoeling dat je een filmpje maakt met eigen beelden of met van internet gehaalde beelden of dat je eventueel een filmpje opzoekt op internet waarin bij voorbeeld ongewone standpunten te zien zijn.

Else noemde enkele websites, waarnaar zij wel kijkt en waarop mooie voorbeelden van bijzondere films te zien zijn. Deze websites en haar presentatie staan op de LVSL-website.

Jan van Zoest

Kennismaken

kennismaken

U kunt vrijblijvend kennismaken met de LVSL.
Meer informatie kunt krijgen via info@lvsl.nl 

Meer informatie

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)