Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Avondje Henk Dijkstra

op .

Na gebruikelijke mededelingen over het Reportageteam en het indienen van films van NOVA-klantjes voor het Reisfilmfestival wordt Henk Dijkstra geïntroduceerd.

Henk is al jaren niet meer verbonden aan het filmblad Digital Movie en daarom is zijn kennis ook niet meer up-to-date. Toch weet hij altijd nog wel een aardig avondvullend praatje te houden en als liefhebber van allerlei gadgets iets leuks te laten zien.
Hij stelt de club een paar vragen:

  • Heeft 8K toekomst?
  • Is de camcorder op de weg terug?
  • Kan het nog kleiner?
Er komen steeds meer merken die met een 8K camera komen. Laatstelijk was dat Sharp. De meest bekende merken zitten nog op het pad van 4K. Voor 8K is nog geen randapparatuur beschikbaar. Het is dus prematuur om daar nu al vol op in te zetten.
Er komen steeds meer “fototoestellen” met filmmogelijkheden. Toch blijven de bekende merken als Sony, Panasonic, Fuji en Canon nog steeds met nieuwe camcorders komen. Het voordeel is dat ze volledig op het filmen zijn toegesneden met goede lenzen met een groot zoombereik, ingebouwde filters en geïntegreerde aansluitmogelijkheden voor geluid. Daarmee is er meer aandacht voor filmen i.pv. het verwisselen van lenzen en maken van instellingen. De aandacht voor bokeh bij gebruik van vaste lenzen wordt bij film schromelijk overdreven. De camcorder is dus nog steeds in “the picture”. Nieuwe snufjes als internet aansluitingen kom je nu ook camcorders tegen. Om de markt te volgen beveelt Henk op internet “dpreview” en het duitse “Slashcam” aan. Als blad vindt hij het eveneens duitse “VideoAktiv” erg goed.

De mobiele telefoon is als opnameapparaat niet meer weg te denken. Hier worden de beeldkwaliteiten steeds beter en het “verticale beeldsyndroom” wordt met behulp van programma’s als Instagram tot het nieuwe beeldformaat verheven; kijk ‘m af zoals je ‘m hebt opgenomen. Je mobieltje heb je altijd bij je. Het ligt dus voor de hand om hem overal voor in te zetten.
Henk tovert een piepklein Osmo DJI camera uit een piepklein doosje. Het is multifunctioneel, heeft een fix focus lens en is voorzien van een gimbal. Het apparaatje is kleiner dan de mobiel die je er op kan zetten. Dan kan je ineens nog veel meer zoals de belichting aanpassen, inzoomen e.d. Met nog weer een ander piepklein hulpstukje (driedubbel klein dus) kan een externe microfoon aangesloten worden. Verbazingwekkend allemaal.
Om te bewijzen dat het echt werkt toont hij een filmpje dat ad-hoc gemaakt is tijdens een evenement in Almere.

Na de pauze laat Henk een aantal films uit zijn uitgebreide oeuvre zien.

Arie de Ridder
PDF van de avond

 

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)