Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

“Heb ook jij weer je licht opgestoken”, of “ben je hoorbaar beter geworden?”

op .

Maandagavond was het weer cursusavond, met de onderwerpen: Licht en geluid, deel -2-. In de grote zaal was onze Belgische vriend - Tony Jacobs - al vroeg zijn decors aan het opbouwen. De poppen werden weer uit de zakken gehaald en het licht, komende uit vele extra lampen, werd ontstoken. Klaar voor actie !!!

Klokslag acht uur nam Tony het woord en gaf aan de groep uitleg over hoe deze avond zou gaan verlopen. “Het komt neer op veel zelf oefenen vanavond” zei Tony. “Ik loop rond om te assisteren als dat nodig mocht zijn. Maar jullie moeten niet alleen in de zaal filmen. Ik heb in de keuken een kaars neergezet, naast een klein bronzen vogeltje. Ook daar moeten jullie proberen een goede opname van te maken. Juist bij minimale verlichting komt de kwaliteit van een camera letterlijk – aan het licht –“. Na dit gezegd te hebben trokken alle deelnemers naar de keuken om het vogeltje bij kaarslicht te aanschouwen.

Een volle bak daar en Ans werd naar de bar verwezen. Overigens gold dit de gehele avond voor haar, daar de keuken constant in duisternis gehuld was en veelal werd bezet door oefende filmers. Na deze excursie gingen de deelnemers vol ijver aan de slag in de grote zaal. In alle hoeken werd hard geoefend en werden opnamen gemaakt. Later thuis kijken wat het is geworden. Maar allereerst witten toch? Met een wit vel papier werden de ogen gesloten van een van de dames. Nico werd daar mee belast en had daar kennelijk - gezien de foto - veel lol in. Rond half elf was het afbreken geblazen en werden de decors weer netjes opgeborgen. Tony weer bedankt en graag tot ziens in de toekomst met een van je andere cursus-onderwerpen.

Maar ook boven werd hard gewerkt. Daar gaf Johan van den Adel de cursus geluid. “Geluid is een belangrijk onderdeel bij het maken van een film”, zei Johan. “En helaas wordt daar niet voldoende aandacht aan gegeven”. Johan gaf veel tips om aan deze ongewenste situatie een einde te maken. Veelal met filmische voorbeelden. De deelnemers luisterden ademloos toe en stelde vaak goede inhoudelijke vragen. Daarin waren ze Johan te snel af, want dan zei Johan: ”Dat komt zo dadelijk aan de orde”. Het was wel een bewijs dat de behandelde stof ter zake doende was en begrijpelijk werd behandeld.

Zo werd ook het onderwerp: “Automatische gain control” behandeld. Hierbij werd uitgelegd hoe dat in de meeste moderne camera’s werkt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Zo werd de tip gegeven om, voordat de uiteindelijke tekst wordt opgenomen, eerst een startwoord in/aan de camera te geven. Zo kan de camera zich op dit nieuwe geluid - de stem - instellen, naast de vaak aanwezige set-noise. Een goede tip, zeker bij (buiten)opnamen met erg veel set-noise. Ook hier was het vanavond weer hard werken. Johan bedankt en graag tot ziens.

Deze avond was de afsluiting van weer een reeks nuttige workshops. En nu de behandelde stof in praktijk brengen. Daar doen we het toch voor? Succes !!!

Pim Perquin

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)