Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Verslag 12 nov 2018 - cursusavond

op .

Het is half acht en veel LVSL leden zitten aan de koffie, in afwachting van de cursussen van vanavond, namelijk de cursus “Geluid”, te geven door Johan van den Adel en de cursus “Licht”, te geven door Tony Jacobs. Alleen onze voorzitter, André v.d. Tuijn is gestrest. Hij is naarstig op zoek naar het telefoonnummer van Tony Jacobs, want onze Belgische vriend is er nog niet. “Hij is altijd al vroeg aanwezig en nu is hij er nog niet” zegt André. “Hij zal het toch niet vergeten zijn? De vorige keer heb ik hem een herinnering gestuurd, maar deze keer niet”.

Na lang zoeken op Internet heeft André eindelijk het telefoonnummer van Tony en juist op het moment dat hij hem wil gaan bellen, komt Tony binnen stappen. Die vermaledijde files mompelt Tony, pakt een drankje en is klaar om met zijn cursus te beginnen. Ook Johan is naar boven om zijn apparatuur te installeren en is klaar voor actie. Juist op tijd starten de cursussen.

In de grote zaal beneden zitten ruim twintig LVSL leden klaar om “bijgelicht” te worden. Tony leert de deelnemers, met behulp van Powerpointbeelden en filmfragmenten, hoe in allerlei omstandigheden de verlichting optimaal ingesteld moet/kan worden. Veel tips en trucs worden nader toegelicht. Spelen met diafragma en exposure worden behandeld. Kortom een zeer leerzaam en duidelijk betoog. Later op de avond worden de mogelijkheden van het gebruik van green screen uitgelegd en met voorbeelden verduidelijkt. Om half elf gaat het “licht” in de zaal weer aan en de aanwezigen gaan, een stuk wijzer, tevreden huiswaarts.

In de zaal boven zitten eveneens ruim twintig LVSL leden klaar voor de cursus “Geluid”. Johan geeft duidelijke uitleg over allerlei toepassingen van geluid bij het maken van films. Welke microfoon pas je bijvoorbeeld toe bij het maken van een interview op een druk station?

Er komen suggesties uit de zaal, wisselend van richtmicrofoon tot handmicrofoon. Er wordt besloten een interview te maken met de handmicrofoon, in een rumoerige omgeving. Johan zorgt met zijn apparatuur voor de setnoise. (Stations geluiden) Wie wil de tekst voorlezen? Wil van Voorst meldt zich aan en neemt de microfoon ter hand. Wie doet het camerawerk? Ook hier zijn liefhebbers voor. Nu “even” de microfoon aan de videocamera pluggen en klaar. Missen we niet iets?, vraagt Johan. Stom, een hoofdtelefoon vergeten. En dat is een must !!!

Altijd een hoofdtelefoon opzetten voor het afluisteren van mogelijke bijgeluiden. En die zijn er. Een harde ruis klinkt door de hoofdtelefoon . Hoe dit te voorkomen? Er wordt naarstig gezocht, maar zonder succes. Totdat iemand roept” Staat de camera niet op A/V”? Dat lijkt de oplossing en het ontlokt Johan de opmerking: “Ik dacht dat ik op een videoclub zat”. Want ook nu blijkt weer dat er voor velen nog veel te leren valt voor wat betreft “Camerakennis”. Neem eens de handleiding van je camera en lees al de mogelijkheden die je camera biedt !! Uiteindelijk wordt er gestart met het interview en bij het terugluisteren blijkt de tekst duidelijk te verstaan. Dus de keuze van de handmicrofoon was de beste keuze in deze omstandigheid.

Ook bij Johan hebben de aanwezige LVSL leden weer veel geleerd en ook zij gaan voldaan huiswaarts. Tony en Johan bedankt voor de wijze lessen en graag tot 10 december a.s.

Pim Perquin

 

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)