Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Verslag 2e cursusavond

op .

Afgelopen maandagavond was er weer een cursusavond. Alweer de tweede in de reeks van het 2e halfjaar 2018 en wel met de cursussen “Licht” en “Geluid”.

Cursus ”Licht”: Deze cursus wordt gegeven door Tony Jacobs. (Grote benedenzaal)

Tony heeft op deze cursusavond behoorlijk “uitgepakt”. Met een groot aantal, soms halve, maar wel goed aangeklede poppen, maakte Tony de decors, waar later de deelnemers praktijkoefeningen moeten doen. (Zie bijgevoegde foto’s)

Het werd een geanimeerde avond waar iedereen zijn “stekkie” uitzocht en probeerde de beste belichting te vinden. Sommige vielen op de beeldschone blonde dame en andere weer op de dame met zwart haar. Maar ook de stoere man kreeg vaak een bezoek. Kortom, iedereen werd aan het oefenen gezet, waarbij Tony passende adviezen gaf over de juiste methode en/of wijze van belichting. Later thuis kunnen de deelnemers hun resultaten bekijken en wel, of niet tevreden zijn over hun werk.

Aan Tony heeft het niet gelegen want, als gezegd, hij heeft behoorlijk uitgepakt en na het inpakken, geholpen door veel LVSL leden, is Tony de terugreis weer naar huis (België) aangegaan. Tony bedankt!!!

Cursus “Geluid”: Deze cursus wordt gegeven door Johan v.d. Adel. (Zaal -1- boven)

Ook Johan heeft een grote hoeveelheid van apparatuur, kabeltjes, etc. meegebracht.
Voor alle mogelijke aansluitingen van de microfoon aan de camera heeft Johan een oplossing. En als deze oplossing niet voorhanden, heeft Johan zelf een oplossing bedacht en een snoertje in elkaar gesoldeerd. Dus alle aansluitingen zijn mogelijk.
Deze tweede cursusvond staat ook in het teken van “zelf doen”!

De vraag voor vanavond is: ”Hoe maak je een interview met goed verstaanbaar geluid?”, ook als er veel omgevingsgeluid is. Wel er zijn verschillende oplossingen:

1e. Met een losse handmicrofoon. Daarbij moet je wel “lepelen” met de microfoon. Ofwel steeds de microfoon richten op ofwel de interviewer, ofwel de geïnterviewde.
Dit vraagt enige vaardigheid, dus wordt die methode ter plekke uitgeprobeerd.

2e. Met twee zgn. dasspeldmicrofoons. Een wordt aangebracht bij de interviewer en de tweede bij de geïnterviewde. Beiden worden dan - middels een speciaal kabeltje - met een van de camera’s verbonden.

3e. Met een zgn. hengelmicrofoon. Dit vraagt veel vaardigheid van de bediener van de hengelmicrofoon. Allereerst een goede afstemming met de cameraman/vrouw, zodat de microfoon niet in beeld komt. Verder moet de microfoon steeds duidelijk worden gericht op diegene die op dat moment spreekt. Daarbij mag niet te veel met handen aan de hengel worden verschoven, want dat geeft ongewenste bijgeluiden.
In alle gevallen is het belangrijk dat iemand meeluistert met een hoofdtelefoon en ingrijpt als het geluid niet naar wens is. Ook deze twee laatste methoden werden uitgeprobeerd door een interview te houden tussen deelnemers aan deze cursus.

Al met al ook een zeer nuttige cursusavond en ook Johan: Bedankt!!!

Cursussen worden herhaald waarbij de deelnemers onderling wisselen van cursus.

Pim Perquin

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)