Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) wil iedereen enthousiast maken voor het filmen op welke manier dan ook. Veel mensen filmen met een smartphone, maar doen verder niets meer met de opnamen. Bij de LVSL kunt u ervaren hoe leuk het is, daar een leuk filmpje van te maken.

In deze Coronatijd zijn de avonden voor de veiligheid van iedereen aangepast, maar heeft u interesse in onze club, dan kunt u altijd contact opnemen via info@lvsl.nl

Bekijk onze promofilm:


Actueel bij de LVSL

U heeft dus interesse in onze filmclub. Wellicht bent u hier terecht gekomen via Facebook, Twitter of Instagram. In verband met het Corona-virus zijn er tot eind 2020 geen bijeenkomsten in ons clubgebouw Vogelvlucht te Leiden. Zodra dit weer mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Wel bieden we de leden en donateurs iedere maandagavond een livestream aan. Als belangstellende kunt u 3x de livestream op de maandagavonden volgen. Daarna kunt u besluiten om lid te worden van deze actieve filmclub voor liefhebbers van alles wat met amateurfilmen te maken heeft. U kunt zich aanmelden via secretaris@lvsl.nl.

Verslag LVSL-avond van 12 februari 2018

op .

Maandagavond 12 februari 2018 was er weer een cursusavond. 

Deze avond werd verzorgd door Gerard de Boer en Dick Brouwer. Samen hebben zij een "speelfilmdocumentaire" gemaakt (van 34 minuten) over de Leidse Waag onder de titel: "De Leidse Waag terug in beeld". Zie youtube: https://youtu.be/rhn9lbtzbPc

Op 9 maart 2017 is onder grote belangstelling de film in première gegaan in het Stadhuis van Leiden onder het toeziend oog van onder andere burgemeester Henri Lenferink en raadsleden van de gemeente Leiden. De film werd zeer goed ontvangen. 

Op deze cursusavond heeft met name Gerard de Boer uitgelegd hoe deze film tot stand gekomen is en wat er allemaal bij komt kijken om zo'n film met diverse animaties te maken. 

Gerard en Dick hadden hun voordracht de naam gegeven: “De Leidse Waag terug in beeld. Wat ging er goed wat ging er fout?”


Foto's Coby Haring

De film geeft een schets van de geschiedenis van de Leidse Waag sinds 1658 met nadruk op de recente restauratie en ombouw tot restaurant en daarmee de nieuwe functie van dit monumentale gebouw in Leiden. De film bevat unieke beelden van Leiden omstreeks 1660, en oude tekeningen en schilderijen zijn tot leven gewekt. Belangrijke spelers bij de restauratie en realisatie van de nieuwe horeca functie zijn geïnterviewd: de gemeente, de architect, de restauratie specialist en horeca ondernemer. De film onthult een aantal geheimen van de gerestaureerde Waag en Boterhal.

Het idee om de film te maken is, zo vertelde Gerard, ontstaan in 2015. Hij is het idee gaan uitwerken: wiens toestemming is nodig om te filmen, onderzoek met betrekking tot de Waag, met wie ga ik filmen, voor wie is de film bedoeld, wie zijn de betrokkenen (de uitbater, de architect, de gemeente)?

Gerard heeft een flinke studie gemaakt van de geschiedenis en de constructie van de Waag. Hij vond uit dat er een hijskraan gebruikt werd om goederen van een schip – de Waag ligt op het knooppunt van 3 rivieren, de Oude Rijn, de Nieuwe Rijn en de inmiddels gedempte Mare – op de wal te takelen en dat in Vlaardingen een dergelijke kraan vrij recent was nagebouwd. In Vlaardingen hoorde hij dat de hijskraan onlangs gesloopt was , maar er waren nog wel filmbeelden. 

Na alle studie en alle gesprekken en onderzoeken vóóraf was het tijd voor het uitwerken van de film.
De makers bedachten het verhaal dat een opa (de historicus Dick de Boer) zijn kleindochter (Adrienne Hottinga) in de Waag rondleidt en haar uitleg geeft over het gebouw en de inrichting en de constructie. Daarnaast is een aantal betrokkenen - de architect, de uitbater van het restaurant, de restaurateur van de balken, iemand van de gemeente – geïnterviewd.
Het scenario werd geschreven, de scènes ingedeeld, de camerastandpunten ingetekend, een draaiboek en een shotlist opgesteld.

Gefilmd is met een HD camera en een GoPro camera. Voor sommige opnames moest men wel vier keer terug om de gewenste opnames te krijgen.

krant leidse waagNa de pauze legde Gerard de Boer uit hoe hij gemonteerd had; hij gebruikte Magix Video de Luxe als montageprogramma.
Natuurlijk maakte hij gebruik van animatie: bootjes varen op de Rijn; Gerard gebruikte zijn gewone montageprogramma om deze animatie vorm te geven.

Hij laat zien dat de huizen op een landkaart van Blaeu met het Sketchup-programma rechtop gezet zijn.

De gesproken woorden heeft hij nabewerkt in het programma Audacity. Een harpiste heeft eigen composities geschreven en uitgevoerd voor deze film aan de hand van de filmbeelden.

Interessant zijn altijd de fouten die tijdens de opnames gemaakt zijn, zoals een kok die plotseling in beeld komt lopen of Opa die belangstellend in de camera kijkt.

Dit laatste euvel werd opgelost door het hoofd los te koppelen en te vervangen door een ander beeld van zijn hoofd; de kok werd weggepoetst met een plaatje van een wand.

Gerard besloot zijn optreden met de conclusie dat het leuk is samen een film te maken, dat het je verrijkt. Zijn oproep: doe dit ook eens.

Daarna werd tot besluit de hele film vertoond.

Uw verslaggever en naar hij kon nagaan ook de overige aanwezigen waren onder de indruk van het doorzettingsvermogen van Gerard en Dick om zo’n film te maken. En van de kwaliteit van de film – eigen muziek bij voorbeeld, mooie beelden - en de technische ingrepen zoals nabewerking geluid en animaties.

Zoals in onderstaand krantenbericht is te lezen had ook de jury van het regiofestival ZH’12 grote waardering voor de film.

Jan van Zoest

Kennismaken

kennismaken

U kunt vrijblijvend kennismaken met de LVSL.
Meer informatie kunt krijgen via info@lvsl.nl 

Meer informatie

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)