Verslag LVSL avond 18 december 2017

Voorzitter André wijst erop dat het alweer de laatste LVSL avond van het jaar is. Hij brengt de goede wensen van het Bestuur over aan iedereen. Met Pim Perquin gaat het gelukkig goed na zijn operatie. Op 8 januari 2018 is het Nieuwjaarsbuffet, nadere mededelingen volgen.

Op 19 februari volgt de Algemene Ledenvergadering, de stukken zullen op tijd worden gepubliceerd.
Ria wordt onder groot applaus bedankt voor haar vele onmisbare werk achter de bar; hetzelfde geldt voor Hans Flick en zijn technische inspanningen.
Kaarten voor de Cinefleur zijn nog steeds te koop, schaf ze nu aan i.p.v. aan de zaal.

De avond wordt georganiseerd door Leo van Aubel en Frits Antonius die de Transamazonica Rally 2016 heeft gereden. In zijn oude Volvo reed hij van Paramaribo in zijn geboorteland Suriname naar Rio de Janeiro in Brazilië. De route ging via (voormalig Brits) Guyana en Venezuela, door het Amazone gebied naar Rio. Met 30 teams op pad, geen snelheidsrally maar gewoon de route uitrijden, 8000 km lang.

Na een warming up met dia’s over het leven in Suriname – wat een raar effect geeft dat even, dia’s in een filmclub - begon de echte film, pas na de introductie van de volgende rally, van Leeuwarden naar Peking en terug, te rijden in de zomer van 2018.
De hele Transamazone rally is gefilmd door Frits en zijn bijrijder Ed Buitenhek, met een dashcam die altijd aanstond en een losse camera.


Foto's: Coby Haring

De enorme hoeveelheid video materiaal bleef lang liggen tot Leo van Aubel werd ingeschakeld die uit de overvloed aan materiaal een goed bruikbare video monteerde van bijna een half uur.
De rally werd gereden in een oeroude opgeknapte Volvo 144, uit 1973. Het opknapproces van de Volvo in een garage werd gevolgd, waarna een prachtige oranje auto tevoorschijn kwam. Wel 43 jaar oud, en 2 miljoen (ja u leest het goed) km gereden met dezelfde body en inmiddels 3de motor. Toen had je nog kwaliteit!

De beelden van de wegen, rivieren en het landschap waren boeiend. Filmisch gezien was het – onvermijdelijk – vrij onrustig, maar dat brengt de rally en filmen uit een rijdende auto met zich mee. Het lokale geluid werd afgewisseld door de voice over van Marion Smit, wat weer rust aanbracht. De film toonde de beelden ook van pech onderweg, zowel bij Frits en Ed als bij andere deelnemers. We werden geconfronteerd met lekkages, gebroken onderdelen en geïmproviseerd laswerk. Maar begin augustus 2016, net een paar dagen voor de start van Olympische Spelen, werd Rio door iedereen bereikt, maar wel elke dag 8 tot soms 16 uur auto rijden. Een boeiend avontuur werd daarmee afgesloten en de auto’s werden verscheept terug naar Nederland, wachtend op de volgende rally.

Zonder onze LVSL film analyses te willen imiteren, het voice-over commentaar en de aftiteling waren prima; de film boeide en de aandacht van de zaal werd volop vastgehouden door de vertoonde beelden. Dan vliegt een half uur zo om.

Als pauze intermezzo werd een aardige impressie van het winterfeest in Leiden vertoond.

Frits gaf na de pauze een verder toelichting op de rally: het ging niet om punten of winnen maar om het rijden zelf. De rallykosten bedroegen ongeveer 10.000 euro p.p., inclusief verschepen van de auto heen en terug.

Voor de komende rally Leeuwarden naar Peking via de Zijderoute en terug naar Berlijn via Siberië werd een korte impressie vertoond van de zgn. Lena snelweg door Siberië naar Moskou, met hilarische reacties uit de zaal. We wensen de rijders straks daarom heel veel succes daar, dat zullen ze dan echt nodig hebben. Kijk eens op You Tube onder Lena Highway Russia.

Als opwarmer voor de komende rally die Frits hoopt te rijden, volgde een Engelse You Tube film, door Leo van Nederlandse ondertitels voorzien, over een soortgelijke rally. De Endurance Rally ERA Peking to Parijs werd gereden in 2016. Snel gemonteerd, soms wat luide opdringerige muziek, mooie beelden die een verhaal lieten zien van ontberingen, pech, slippende auto’s en vastlopen. Met alleen maar oldtimers was het een compleet rijdend automobiel museum onderweg van Peking via Mongolië, Rusland naar Parijs.

Met een dankwoord van André aan Leo en Frits als organisatoren werd de laatste avond van ons LVSL jubileumjaar passend afgesloten.
En met de uitnodiging van André aan Frits om snel lid te worden van de LVSL, zodat de volgende video opnames over de aankomende rally weer veel beter zullen zijn, werd de avond besloten.

Hetgeen echter bij mij de vraag oproept of deze avond niet een vervolg kan krijgen waarbij we eens wat langere interessante videofilms van leden of buitenstaanders vertonen. Dan maar eens geen Filmanalyse, Doe avond of een Gastspreker, maar gewoon een plezierige maar toch leerzame filmavond.
Is dat geen mooie suggestie voor onze Activiteiten commissie om serieus te overwegen en ons Jubileumjaar passend af te sluiten?
O ja, en boek voor eind 2018 maar alvast Frits, met zijn films van de komende Peking rally, als passende afsluiter van 2018!

Wil van Voorst

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)