18 december: Transamazonica en Transasia

In 1980 koopt Frits Antonius een oude oranje Volvo 144 uit 1973 voor 200 gulden en knapt hem vervolgens voor 1300 gulden in anderhalve maand op. In 2004 huurt Frits een ruimte in Zoeterwoude-Dorp. Hier werkt hij elke dag na zijn werk en in de weekenden aan zijn droom: zijn Volvo rijklaar maken voor rally’s.

Aan onderdelen is hij 8000 euro kwijt. Een jaar later wordt de waarde van de Volvo op 14.500 euro geschat. Na rally’s in o.a. Schotland en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika wordt de auto in 2016 rijklaar gemaakt voor de Transamazonica, een rally voor oude Volvo’s. Die worden in juni 2016 naar Paramaribo in Suriname verscheept en de rallyrijders volgen per vliegtuig. De rally begint vervolgens op 12 juli en leidt door Suriname, Guyana, Brazilië, Venezuela en vervolgens weer Brazilië. Na een tocht van zo’n 8000 km, gereden onder vaak barre omstandigheden bereiken alle 30 teams met hun auto’s op 2 augustus veilig het eindpunt Rio de Janeiro, waar 3 dagen later de Olympische Spelen beginnen. 

Frits en zijn compagnon Ed Buitenhek hebben tijdens de gehele rally opnamen gemaakt met hun videocamera, een JVC JVC Everio GZ-HM30BE. Daarnaast hadden ze de beschikking over een Action Cam, een GARMIN DASH CAM TM 35, geïnstalleerd aan de binnenzijde van de voorruit van de Volvo. De opnamen zijn vervolgens gemonteerd door Leo van Aubel. Marion Smit leende haar stem voor de voice-over en gaf advies voor de montage.

volvo

Frits heeft nu zijn zinnen gezet op de Transasia Classic Rally 2018: een rally voor Volvo’s van 30 jaar en ouder, die van start zal gaan in Leeuwarden op 1 juli 2018. In 60 dagen tijd zullen 32 klassieke Volvo’s door een twintigtal landen naar Beijing, de hoofdstad van China rijden en weer terug naar Nederland. Gedurende de eerste helft van de rally volgen de Volvo’s de oude Zijderoute en gedurende het tweede deel de Trans Siberië route.

Tijdens deze bijzondere avond zullen de LVSL leden de première beleven van de ‘Transamazonica 2016’ met Frits en Ed in de hoofdrollen. Om een indruk te geven van de Transasia Classic Rally zal een video worden vertoond van de rally Peking (Beijing) – Parijs, gereden met oude auto’s van allerlei merken in 2016. Tevens zal Frits aan de hand van foto’s het e.e.a. vertellen over zijn geboorteland Suriname. Het belooft weer een buitengewoon interessante avond te worden!

Voor wie haar/zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en nu al meer details wil weten volgt hier de website van Frits: www.mijnoranjevolvo.nl

Leo van Aubel

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)