Documentaire maken? Z12 hielp erbij!

ZH12 is de overkoepelende organisatie van de filmclubs uit Zuid-Holland en organiseert allerlei activiteiten, zoals het regiofestival; waar de beste films van de clubs vertoond worden. Dit jaar was er ook een cursus documentaire maken. In 3 dagen werden de fijne kneepjes van dit type film uit de doeken gedaan door professionele docenten, zodat de deelnemers een betere documentaire konden maken. In drie zaterdagen werden de projecten van alle deelnemers besproken. Hun schriftelijke voorstellen werden allemaal van suggesties ter verbetering voorzien. Voor alle deelnemers zeer leerzaam.

Ruim 45 leden van diverse clubs waren zaterdag 25 november bij de presentatie van de 13 documentaires, die er gemaakt waren. En er zijn nog een drietal in bewerking. Voorwaar een productieve cursus. Zelfs op deze presentatie nam een van de docenten de tijd om je eigen project te bespreken en om tips te geven. Privé les dus.

De gepresenteerde documentaires waren zeer verschillend van onderwerp en uitvoering. Sommigen stelden een probleem aan de orde, andere waren meer een verslag of reportage. Het eerste was het geval over de problemen die een rolstoelgebruiker in Capelle a/d IJssel ondervindt; en in de film "Mondje Houden", over (klein)kinderen van NSB-ouders. Twee reportage-achtige films gingen over whisky en wijn. Details van de films staan op de website:
https://www.zh12.videofilmers.nl/index.php/de-drieslag.html

Het leuke van dergelijke bijeenkomsten is dat je medefilmers van andere clubs ontmoet en dat je er altijd van leert. Daarom van harte aanbevolen, zeker voor LVSL filmers, die slechts in een beperkt aantal aanwezig waren.

Gerard de Boer

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)