Wout de Bruijne (2)

Uiteindelijk nam hij na lang overleg met zijn vrouw het besluit om het iets rustiger aan te gaan doen. Filmen en monteren is leuk, zeker met een man als hij met zoveel fantasie en inspiratie, maar oh, oh, wat vraagt zoiets enorm veel tijd, zeker als het om precisie gaat (elke minuut montage is een uur werk)!!

Daarbij is hij ook nog erg begaan met zijn mooie tuin, zijn zorgzame vrouw, kinderen en kleinkinderen. Houdt erg van de rust bij het schilderen en wordt regelmatig gevraagd bij belangrijke bijeenkomsten. Ga er maar aan staan als je al geruime tijd de 65 jarige leeftijd gepasseerd bent.

Lang geleden gaf mijn toenmalige huisarts te kennen, dat hij met de praktijk wilde stoppen. Goede raad was duur, want vindt maar eens snel een nieuwe. Uiteindelijk kreeg ik de tip om eens langs te gaan bij een allervriendelijkste arts aan de Laat de Kanterstraat. Helaas mislukte mijn poging, want zijn praktijk was overvol en ook hij overwoog de komende jaren met de praktijk te stoppen.
Hoe groot was mijn verbazing de dokter een tijd later te zien bij de LVSL. Ja hij werd zelfs lid. Ik mocht hem gelijk Wout noemen. Zo is onze vriendschap begonnen.

Door zijn mooie, gedragen en soms ook speelse stem vroeg ik hem of hij een filmpje wilde inspreken. Dat wilde hij wel proberen en zo kwamen de films tot stand als “de schoenmaker in de Bakkerssteeg” en “verhalen uit het verleden”. “De biecht” waarin hij aandachtig luistert naar de zonden van een man en tenslotte de film “Herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael”. Het was vooral zijn stem, die de films compleet maakte.
Op een bepaald moment toen de LVSL een wedstrijd aankondigde met als thema “verfilm een echte Leienaar”, was mijn keus snel gemaakt en vroeg ik hem, of hij wilde meewerken aan een film over zijn leven. Tenslotte was hij een echte Leidse huisarts.. Zo ontstond de film “Geboren en getogen in Leiden”. Tekst en locaties verzorgde hij zelf en zo werd de film een groot succes.

Daarna kwam nog de film “de Ring”, die een beetje onbegrepen bleef hangen bij de jury. Erg jammer, maar wij hebben met plezier en zorg aan deze film gewerkt. We mochten zelfs gebruik maken van een echte ziekenhuiskamer.

Ook was Wout de inspirator voor “eerste hulp bij montage”, want hij wist als geen ander, dat een buitenstaander vaak met een verfrissende blik sneller kleine oneffenheden in de film kon opmerken.

Nog kort geleden heb ik hem nog gevraagd voor een kleine rol als passant in een vakantiefilm en hij was gelijk enthousiast om mee te doen. Op zo’n man kan een vereniging bouwen.

Gelukkig gaat hij ons niet helemaal verlaten, want hij wordt volgend jaar donateur naar ik hoorde. Zo blijft hij verbonden aan onze club en zal hij nog regelmatig samen met zijn vrouw verschijnen bij bijzondere gelegenheden.

Ik wens hem en zijn vrouw Minca nog vele gelukkige jaren met veel liefde en gezondheid.

Henk Robbers

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)