Wout de Bruijne

Vanavond zal Wouter de Bruijne een overzicht van zijn films vertonen. Hij heeft de avond zelf als volgt aangekondigd: “Wouter de Bruijne werd rond de eeuwwisseling lid van de LVSL. Op maandag 20 september neemt hij afscheid als “ actief lid “van onze club. De A.C. stelt hem in de gelegenheid om een avondvullend programma te verzorgen met een aantal films uit zijn tijd als enthousiast filmer. 

Films die wel of geen prijs wonnen op Cinefleur en zelfs op NOVA niveau. Tijdens de vertoning zal hij zelf nog eens met een kritische, maar ook humoristische blik zijn films tegen het licht houden, al was het maar “ ter lering en de vermaek”. Thema: “ Hoe videofilmen mijn leven ging beheersen, 30 jaar filmplezier, een terugblik bij mijn afscheid van de LVSL”.


Foto's: Toon Verhoeven

Het is niets te veel of te weinig gezegd. Wout begon op zijn eigen humoristische manier te vertellen over zijn 15 films in het archief van de LVSL. Hij was begonnen bij de filmclub Alkemade. Die club had 14 leden. Er werd wekelijks vergaderd in een café in Roelofarendsveen. De films gingen in het algemeen over “kippen en konijnen”. Op een keer kwam hij Pim Perquin tegen die aan het filmen was met een mooie nieuwe camera. Die maakte hem attent op de LVSL. Er was toen met 150 leden echter een ledenstop. Pim zou voor hem wel eens kijken of er een mouw aan te passen was. Binnen een week was Wout lid van de LVSL.
Wout heeft zelf een programma gemaakt. Voor de pauze zal hij een aantal ingekorte films vertonen, behalve de film over Floris Verster want die is in het geheel. Na de pauze zullen er een aantal onverkorte films vertoond worden. Wout begint met Hans Flick te bedanken voor zijn assistentie bij het inkorten van de films. Zowaar heeft Wout een muzikale gift voor de vrouw van Hans.

 • De eerste film die wordt getoond gaat over de toen nog zeer jonge kinderen van Wout die zich voorbereiden en meedoen aan een optocht. De raket van de NASA was onder supervisie van Wout zelf gemaakt. We zien dat de cameraman nog geen vaste hand had, wat door Wout zelf ‘tuinspuiten’ werd genoemd.
 • Daarna werd een animatiefilm “de suppoost” vertoond. Wout legde uit hoe hij de uitgeknipte suppoost met een magneetje aan de achterzijde liet bewegen, en welke problemen hij daarbij had ondervonden. In de film zien we een suppoost de trappen van het museum beklimmen en naar binnen gaan, en er enige tijd later in duidelijk beschonken toestand weer uit komen en de trap afdalen.
 • De derde film ‘KENYA’ ging over het werk van Wout als arts in Kenia. Duidelijk te zien zijn de ontberingen van een arts in Afrika in die tijd, maar ook de vrolijke lach op de gezichten van de mensen die door hem geholpen werden. Een “film in de film” is zijn enge droom over een ziekte waarvan hij meent dat het hem zelf overkomt en de wijze waarop men hem tracht te genezen.
 • Een documentaire over de Leidse kunstschilder Floris Verster is de vierde film van de avond. Floris Verster (1861-1927) woonde van ca. 1900 tot 1927 in het huis Groenoord te Leiden. Zijn werk hangt in het Kröller-Müller Museum en in de Lakenhal. De film neemt ons mee in de geschiedenis van het leven van de schilder. Wout dankt de gebroeders Bakker van onze club voor het camerawerk. Voor de opnamen in de mist zijn ze toch maar op een ochtend erg vroeg uit de veren in een park gaan filmen. De film heeft Cinefleur gewonnen, en brons op een NOVA dag in Sneek. De stem van Wout en de muziek van Erik Satie completeerden samen met de beelden tot een passend geheel.
 • “Duiven in Leiden” is een film van Wout over rol van de duiven van Willem Cornelisz. (later genaamd van Duyvenbode) bij het ontzet van Leiden in 1574. Maar ook de hedendaagse duiven komen natuurlijk aan bod. Opmerkelijk is de grote inbreng van leden van de LVSL bij deze film. De animatie van Michael de Bruin mag niet onvermeld blijven.

De laatste film die Wout voor de pauze gepland had is wegens tijdgebrek niet aan bod gekomen. Na de pauze wordt het programma vervolgd.

 • “De ring” is een speelfilm met een open einde en gaat over een stervende vrouw in het ziekenhuis, met haar dochters en een verpleegster, en de twist over haar nalatenschap. De film werd door de NOVA beoordeeld als een film zonder eind. Daarop was de reactie van Wout: “De ring is rond.” Uit de aftiteling blijkt dat ook aan deze productie veel leden van de LVSL hadden meegewerkt.
 • Als inleiding tot “Geboren en getogen in Leiden” wordt een filmpje van Wout uit het Smoelenboek getoond. Hierin legt Wout uit hoe het hem aan het hart ging dat voor de Cinefleur en NOVA zijn film werd ingekort. De laatste scene met zijn vrolijke kleinzoon op het strand van Katwijk met de fles zeepost werd daar het slachtoffer van. Het was het enige deel waarin die kleinzoon meespeelde. Toen de film prijzen won op Cinefleur en de NOVA wist Wout niet hoe hij het aan zijn kleinzoon moest vertellen, hij was zo blij. Wout heeft het niet verteld.
 • “Geboren en getogen in Leiden” is de film waar Wout het meest trots op is en ook het meest aan gehecht is. De film gaat over de vader – zoon relatie. Wout laat zien hoe zijn vader huisarts was aan de Hoge Rijndijk in Leiden en hoe hij opgroeide en via enige omwegen zelf huisarts is geworden. De film wordt onverkort vertoond, dus inclusief de scene met de kleinzoon. Ook deze film viel bij Cinefleur en NOVA in de prijzen. Dan geeft Wout een wijze raad aan de filmmakers in de zaal:

  “Wil men de toeschouwer treffen dan is een emotioneel moment onmisbaar ook al moet men hiervoor met de billen bloot.” 

  Als dank voor de bijdragen aan deze film van Henk Robbers, Mario Mazzacani en Quirin Calis overhandigt Wout aan elk van hen een schilderij van eigen hand. Schilderen is een andere hobby van Wout. Het schilderij van de Zijlpoort figureert ook in de film. Alle leden van de club worden door Wout bedankt “voor de mooie jaren binnen de LVSL.”
 • Tenslotte toont Wout een filmpje waarin hij zijn gewonnen filmprijzen staat af te stoffen.

De voorzitter is zichtbaar onder de indruk van de presentatie van Wout. Hij is ook trots om Wout namens de LVSL als cadeau de “Oeuvreprijs van de LVSL” te overhandigen, die bestaat uit een oorkonde met een beeldje. Daarnaast krijgen Wout en zijn vrouw Minca wijn en bloemen mee naar huis.

Verslag van LVSL avond van 20 november 2017
Nico Schwering

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)