Herbegrafenis Diederik van Leyden Gael

Twee weken geleden wandelde ik de Hooglandse kerk binnen, want daar kon je een kalender kopen met oude Leidse foto’s. Het viel mij een beetje tegen, omdat ik bij oude foto’s ogenblikkelijk dacht aan de fraaie kalenders van de heer v.d.Horst, jaren na elkaar. Al slenterend langs de vele kramen en uitstallingen stond ik ineens bij de kraam van Historische Vereniging Oud Leiden, alwaar de mensen achter de kraam mij trots wezen op de fraaie oorkonde met de tekst dat dit jaar de publieksprijs was uitgereikt voor de organisatie van hun Herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael.

a oorkonde henkOp zaterdag 2 november 2013 was de grote dag. ’s Morgens vroeg was de Hooglandse kerk het toneel van pruiken passen, schminken en kleding passen onder de vakkundige leiding van de firma Hoppezak. Het was een fraai gezicht. Enkele maanden daarvoor werd ik gevraagd door een van de organisatoren of ik deze dag wilde verfilmen. Er volgden vele vergaderingen met de organisatoren. Tegelijkertijd ging ik rondvragen bij filmers van onze club, want er waren een flink aantal mensen nodig om de stoet helemaal te kunnen volgen.

Patrick Randsdorp en ik zouden met camera meelopen in de stoet, dus werden wij ook fraai aangekleed. Alle andere filmers kregen een goede plek toegewezen, nadat ik dagen werk had verzet, bij vele mensen had aangebeld om te vragen of er een cameraman op die bijzondere dag in hun huis bij het raam mocht filmen als de stoet voorbij kwam. Alles was rond, alle filmers in positie. Het spektakel kon beginnen. Het werd een grandioos succes. De mensen stonden rijen dik eerbiedig te kijken naar deze authentieke stoet.

Nu jaren later houd ik de oorkonde voor mij en denk: wat jammer dat de organisatie niets heeft vermeld over het vele werk van de LVSL, die deze processie zo mooi in beeld had gebracht.

Henk Robbers

b oorkonde henk

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)