Film-cursus

Zaterdag 23 september was het dan zover. Een filmcursus gegeven door Toon Verhoeven in een clubhuis aan de Zaanstraat. Ruim op tijd arriveerde ik met camera en statief bij huize “Matillo”, alwaar ik hartelijk werd ontvangen door Toon. Ook Pim was reeds aanwezig en hij vroeg gelijk of ik mijn portemonnee bij me had. Ik had namelijk nog niet betaald. Zoiets heet een “zakelijk welkom”.

Spoedig stroomde de zaal vol (20 man/vrouw) en na de koffie begon de cursus. Er werden nuttige dingen verteld en uitgelegd met de bekende kalmte van Toon. De meeste zaken waren ons redelijk bekend, maar toch nuttig omdat veel dingen vervagen, zeker gezien onze leeftijden. Voor camerastandpunten en bewegingen was de volle aandacht. Bij de uitleg over Gain (lichtgevoeligheid) geluid, drie punts belichting en sluitertijd zakte de animo een beetje in. De uitstekende lunch kwam precies op tijd en we lieten het ons heerlijk smaken.

Na de pauze kwam het “doe-gedeelte” aan bod. Alle camera’s en statieven kwamen tevoorschijn en het viel mij op hoe wankel sommige statieven op hun pootjes staan. Er stond wel een even kleine camera op, maar een zeer stabiele ondergrond is toch wel een eerste vereiste.

Er werd driftig vanuit allerlei posities gefilmd. Vaak werd Toon erbij geroepen, omdat de camera niet wilde meewerken. Zo verliep de middag heel plezierig. We staken veel op van alle uitleg en we voelden ons aan het eind ineens een betere filmer (laat Cinefleur maar komen!!!)

Al met al een waardevolle dag. En als extraatje kregen we enkele dagen later een keurig filmisch overzicht via de mail,van wat wij allemaal te horen hadden gekregen. Zo konden we het nog eens nalezen en (vooral) toepassen.

Met dank aan Toon, Michael en Pim voor deze nuttige cursus dag.

Henk Robbers

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)