Verslag LVSL-avond 18 september 2017

Pieter Nijssen vertelt over GoPro

In 2015 is Pieter zijn carrière als accountmanager bij Soliede, een opleidingsbedrijf in BHV, begonnen. Afkomstig uit Velserbroek, maar inmiddels woont hij al meer dan 8 jaar in het mooie en gezellige Haarlem. In zijn vrije tijd is hij vooral bezig met videobewerking, fitness en improvisatie theater. Zo staat hij regelmatig op de planken in Haarlem en speelt hij uitvoorstellingen in het hele land. Daarnaast houdt hij erg van reizen. De afgelopen jaren heeft hij een aardig deel van de wereld gezien, maar er staan nog genoeg plekken op zijn wishlist!

Pieter legt uit dat een GoPro-camera een kleine, multifunctionele camera is, waarmee je foto’s kunt maken maar waarmee je vooral kunt filmen onder extreme omstandigheden en ook onder water, omdat de GoPro waterproof is. Hij laat een GoPro-camera zien en de accessoires die je erbij kunt kopen, zoals een stabilizer, een headstrap, batterypack en een selfiestick.

Als je de camera monteert aan je lijf, bijvoorbeeld aan je helm, kun je gemakkelijk, met één druk op de knop, de spectaculairste foto’s en video’s maken!

Ook kun je de GoPro aan een drone hangen, maar de komst van de Mavic- drone heeft GoPro ernstig parten gespeeld.


Foto's: Toon Verhoeven

Pieter laat een promotiefilm van de GoPro Hero 3 zien; inmiddels zijn we alweer aan de Hero 5 en binnenkort de Hero 6.

Zijn methode om een film te maken is: hij zoekt eerst een stuk muziek uit en de muziek bepaalt voor hem min of meer wat hij zal filmen. Hij demonstreert dit met een korte film over zijn reis in 2014 naar Indonesië.

Afgelopen weekend heeft hij het Truckstar-festival gefilmd, natuurlijk met GoPro’s, die hij aan de trucks en de er achter hangende caravans heeft gemonteerd. Pieter laat spectaculaire beelden zien van slingerende trucks en caravans.

Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat je met en smartphone hetzelfde kunt bereiken als met een GoPro. Pieter zegt dat een GoPro overal aan vastgemaakt kan worden en een smartphone niet. De vragensteller houdt aan; Pieter zegt dat de GoPro ook onder water kan filmen. De vragensteller merkt op dat een smartphone ook onder water kan, maar “dan toch slechts één keer” !

Nogmaals legt Pieter Nijssen uit dat hij eerst de muziek op de tijdlijn zet en dan pas de beelden.

Vraag uit de zaal: waar haalt hij de muziek vandaan, want Youtube weigert films, waarbij “illegale” muziek gebruikt wordt? Tegenwoordig gebruikt hij twee sites: Premiumbeat (www.premiumbeat.com) en Epidemic sound (www.epidemicsound.com) , die rechtenvrije muziek hebben. Waarom zet hij filmpjes op Youtube? Hij filmt niet beroepsmatig, maar als hobby en hij vindt het leuk als zijn film op Youtube veel views krijgt; het geeft dan aan dat hij een interessante film heeft gemaakt.

De films die Pieter Nijssen laat zien zijn meestal tamelijk kort, bevatten snel wisselende, spectaculaire beelden - ook onderwater- beelden - en doorgaans stevige muziek. Zijn films zijn eerder impressies van bij voorbeeld een vakantie dan een echt beeldverhaal ervan.

Een aantal leden van LVSL heeft al een actioncamera van Sony. Pieter Nijssen vraagt wie er naar aanleiding van zijn presentatie met een GoPro gaat filmen? Er komen enkele voorzichtige positieve reacties vanuit de zaal.

André bedankt Pieter Nijssen voor zijn interessant verhaal over de GoPro.

Jan van Zoest

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)