Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

De avond van de '24 uur Leiden' film!!

op .

In 2016 gingen wij op pad, kris kras door Leiden. Meestal met een man of vier naar een afgesproken plek. Joop had een locatie geregeld waar behalve een mooi uitzicht/overzicht, ook koffie aanwezig was. Hangend uit een raam overzag ik de situatie. Het verkeer krioelde onder mij door, fietsers die van het begrip voorrang nog nooit hadden gehoord en gewoon al laverend overal tussendoor schoten. Dat was mijn eerste ervaring met de 24 uur film. Er zouden nog vele uren volgen in de loop van de maanden. Gelukkig mochten wij ook afzonderlijk opnames maken, vooral op plekken waar we bekend waren met de situatie en volop medewerking kregen. Het waren mooie en leerzame maanden.

En nu is het bijna een jaar later en kan de film vertoond worden aan een verwend en kritisch publiek niet voordat onze voorzitter nog eens uitgebreid de a.s. agendapunten doorneemt: de feesten, de eindopnames, de drone die niet de lucht in wil, het scratch spektakel enz. enz. Als dan eindelijk de agenda is doorgenomen, verschijnt Toon Verhoeven ten tonele om uitleg te geven wat er allemaal komt kijken om een 24uur film te produceren. En dat was waarlijk een giga klus. En heb je eindelijk alles op rij, zie je thuis een filmstukje terug en valt je op: “Ik mis hier een shot”!! Terug naar de locatie- moet wel hetzelfde weertype zijn- om nog wat extra shots te maken.

De opnamen in de nacht waren gelukkig voor de diehards onder ons, want ga er maar aan staan om de eerste vrachtwagen met groente te zien arriveren op de zaterdagse markt, of het sorteren van de ochtendkrant voordat de bezorger kan uitrijden.

 
Foto's: Coby Haring

Na de uitleg van Toon doven de lichten en rechten de aanwezigen hun ruggen, want nu is het dan zover: “de vierentwintig uur film” vangt aan. Muisstil heb ik -samen met de hele zaal- zitten kijken naar de vaak prachtige beelden en begreep hoe moeilijk het voor de montage moet zijn geweest om niet te vervallen in losse beelden, maar om te proberen een verhaallijn te creëren waarbij de ene scene naadloos aansluit bij de volgende. Ga er maar aan staan.

Omdat ik met aardig wat opnamen heb meegedaan en regelmatig bij Joop en Coby gastvrij werd uitgenodigd om de laatste ontwikkelingen te aanschouwen, viel mij nu een aantal dingen in de film op: Je moet zo secuur op je schermen kijken tijdens de montage of alles echt klopt, want op onze “video wall” in ons clublokaal is elke oneffenheid in de beelden glashard zichtbaar. Zo ook met de set noise en het abrupt afbreken daarvan.

En toch, ondanks de herhaalde uitleg van Andre en Toon, dat de beelden voor zich moesten spreken, miste ik toch een commentaarstem à la Simon Carmiggelt. Het hoeft niet veel te zijn, maar wel op het juiste moment (zie de film Alle Mensen van Bert Haanstra) Maar ja…vind maar eens zo’n super man met zo’n uitspraak en woordkeuze. Wat zou het niet geweldig zijn geweest om een fluisterend commentaar te horen in de stille gangen van het LUMC. Met alle respect was dit een bewuste keuze van Joop. Ik vond het een geweldige film, een promotie voor Leiden, en bij het eind was er een daverend applaus van 75 leden voor Coby, Joop en Toon als dank voor het vele werk wat verzet was om deze film te laten slagen. Proficiat !!!

Tip van de week:

Afgelopen zondag keek ik naar Ivo Niehe en hij sprak met een man, die vond dat nu de mensen in Cuba wat vrijer konden zijn, er meer Amerikaanse muziek gehoord mocht worden. Daarom wilde hij z’n best doen om 'The Stones' naar Cuba te halen, wat hem ook uiteindelijk lukte. (en dat allemaal in z’n eentje!!!)

Ook kwam aan het woord de man, die samen met zijn ploeg voor de registratie had gezorgd en nu blijkt dat Nederland heel hoog staat aangeschreven voor deze technische hoogstandjes. Grote artiesten komen speciaal naar Nederland voor de knowhow van deze regisseurs. Tijdens het interview liet de regisseur ook een paar camera´s zien, die hij `wat aangepast had`. Zeker kijken, ik zat strak in mijn stoel!

Henk Robbers

De introductie van de film '24 uur Leiden' is hier te downloaden

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)