Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Verslag van Filmanalyse, 7 nov. 2016

op .

De filmanalyse werd deze avond verzorgd door onze voorzitter himself, André van der Tuijn. Eerst zijn mededelingen als voorzitter:

  1. De film Goeie Mie, die vooral dank zij Henny Hartevelt is gerealiseerd, zal vertoond worden op de Nieuwjaarsbijeenkomst;
  2. Het Cinefleur-festival wordt dit jaar georganiseerd door eh, eh ……AMFI’66 en vindt plaats op zondag 22 januari 2017 aanvang 14.00 uur in de Bloemswaard te Hillegom;
  3. Ross Walker is op maandag 14 november 2016 verhinderd en op die avond zal worden gepraat over de jubileumfilm ter gelegenheid van 75 jaar LVSL, voor welke film de medewerking van heel wat LVSL-leden nodig is. Komt allen dus.

Daarna trad André op als filmanalyticus. Er werden vier films besproken/geanalyseerd.

1. De eerste film, die vertoond werd, was een film van de hand van Wim Hofman. De titel van deze film: “Zelfbouw elektrische fiets”. In deze film geeft Wim uitleg over het gebruik van een zelfbouwpakket, waarmee een gewone fiets kan worden omgebouwd tot een elektrische fiets. Zoals Wim het laat zien kan een kind de was doen!

De conclusie van André was dat er sprake is van een heel goede film, goed verzorgde cameravoering, uitstekende montage, zeer goede voice-over en een interessante film. Wim lichtte toe dat hijzelf de camera heeft bediend en dat hij een hele constructie van lakens en doeken heeft gemaakt om het zonlicht en schaduwwerking te vermijden. Later bleek uit zijn woorden dat het geluid van de voice-over eerst hol klonk en dat hij ook in zijn studeerkamer een constructie van stoelzittingen had gemaakt om het geluid niet hol maar natuurlijk te laten klinken. Uit het applaus bleek dat ook de aanwezigen in de zaal met bewondering naar deze film hadden zitten kijken.


Foto's: Coby Haring

2. De tweede film was een film van KeAs Producties, Kees Simmerman en Astrid Kuivenhoven, getiteld: “Op Safari in de Wildernis van Zuid-Afrika”. In deze natuurfilmfilm zijn beelden te zien van dieren in diverse wildparken in Zuid-Afrika, onder andere in het Krugerpark. André vond dat er prachtige beelden waren, mooie close-ups van onder meer neushoorns en krokodillen, een goede voice-over. Het live geluid van de gids, aldus André, was heel toepasselijk, niet eens zozeer vanwege wat hij vertelde maar eerder voor de sfeer dat er iets spannends aan de gang is. De zebra’s die de weg overstaken zorgden voor verwachte, lollige reacties, te meer daar een van de zebra’s voordat hij de weg overstak eerst goed naar rechts keek.

3. De derde film van deze avond was van de massaproducent van LVSL, Pim van der Ende, die een film heeft gemaakt: “Langs de Bisse”, in dit geval de Bisse de Vex in Zwitserland (een bisse is een goot, waar een bergstroompje doorheen wordt geleid). De rode draad in de film is een wandeling van Pim en zijn vrouw langs deze Bisse. André stelde vast dat de film rustige beelden bevat. Wel steeds een zelfde soort beelden, namelijk om de loop van de goot/Bisse te laten zien. Een mooie afleiding was de hond, die door het water van de Bisse holt, aldus André en zo besloot hij: “Een film om van te genieten”.

4. De vierde film was een opdrachtfilm, getiteld: “Kijkje in de Merenwijk”, gerealiseerd door een groep van “Aan de slag”, welke groep bestond uit: Cees Landwier, Harry Bakker, Cees van Iterson, Mario Mazzacani, Wil Bakker, Jaap Baak, Henk van der Lucht en Els van den Dries. Aan de hand van een fietstocht van twee fietsers wordt de Merenwijk in Leiden in beeld gebracht. André prees de groep voor het voltooien van deze opdrachtfilm, waarvoor zij veel werk verzet heeft. De beelden zijn vaak scherp, er is mooi gebruik gemaakt van een drone, er is veelal vanaf statief gefilmd, een stuk je film is op muziek gemonteerd – de montage van de film is van de hand van Mario Mazzacani - , maar het geluid is soms problematisch en bij voorbeeld bij het station niet meer te verstaan. Zijn algehele conclusie was: “Een in veel opzichten geslaagde film; ik kan me voorstellen dat jullie veel geleerd hebben”.

Na de avond van 31 oktober met de 28 één minuut-films was er nu weer een avond met 4 verschillende films van goede kwaliteit.

Jan van Zoest

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)