Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) wil iedereen enthousiast maken voor het filmen op welke manier dan ook. Veel mensen filmen met een smartphone, maar doen verder niets meer met de opnamen. Bij de LVSL kunt u ervaren hoe leuk het is, daar een leuk filmpje van te maken.

In deze Coronatijd zijn de avonden voor de veiligheid van iedereen aangepast, maar heeft u interesse in onze club, dan kunt u altijd contact opnemen via info@lvsl.nl

Bekijk onze promofilm:


Actueel bij de LVSL

U heeft dus interesse in onze filmclub. Wellicht bent u hier terecht gekomen via Facebook, Twitter of Instagram. In verband met het Corona-virus zijn er tot eind 2020 geen bijeenkomsten in ons clubgebouw Vogelvlucht te Leiden. Zodra dit weer mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Wel bieden we de leden en donateurs iedere maandagavond een livestream aan. Als belangstellende kunt u 3x de livestream op de maandagavonden volgen. Daarna kunt u besluiten om lid te worden van deze actieve filmclub voor liefhebbers van alles wat met amateurfilmen te maken heeft. U kunt zich aanmelden via secretaris@lvsl.nl.

Verslag 19 sept. 2016

op .

Voordat gastspreker - Jurjen Nieuwenhuizenaan - het woord kwam, had voorzitter André van der Tuijn zoals gebruikelijk een aantal mededelingen. Allereerst over het lustrum van de LVSL, die op 26 maart 2017 75 jaar bestaat. Het lustrum zal worden gevierd met een nog te vervaardigen film, een feestavond op zaterdag 25 maart in La France in Oegstgeest, en een Open Dag op maandag 27 maart, waar alle activiteiten van de club aan het grote publek zullen worden getoond. 

Dan: volgende week maandag is de eerste avond over inhoudelijk monteren. Vóór de pauze uiteenzetting, na de pauze activiteiten van de leden in drie groepen: beginners, enigszins gevorderden en gevorderden. De leden hebben zich hiervoor al opgegeven.

Op 3 oktober, als in Leiden 3 oktober wordt gevierd, is er geen clubavond. De voorzitter riep de leden wel op, bij die feestelijkheden te filmen - wat hij zelf ook zal doen.

Op 10 oktober vertelt weer een crewlid over de film Purgatorium, die mede door hulp van de LVSL tot stand is gekomen (zie het uitgebreide verslag van 12 september jl).

Op 17 oktober doet Toon Verhoeven de filmanalyse/evaluatie. Films aan hem en Hans toesturen via We Transfer.

Tenslotte de filmwedstrijd op 31 oktober, waarvoor één-minuut films moeten worden ingezonden. De voorzitter helderde een misverstand op: eerder had hij gezegd dat daarvoor bij voorkeur een mop zou worden verfilmd. Veel leden in de zaal hadden films zonder mop in de aanbieding. Dat mocht ook, aldus de voorzitter, al heeft een mop zijn voorkeur. Nu stroomden de aanbiedingen (bij wijze van spreken) binnen!

Toen kwam Jurjen aan de beurt.

In de vorige nieuwsbrief was al aangekondigd wat hij wilde vertellen en laten zien:

Een aantal dingen vertellen over zijn klussen en dan met name over Utopia. Vervolgens een stukje kennis over realtime multicam regie. Hoe bouw je een scène op. Waar moet je aan denken met kaders en shots. Wat is de as. Vervolgens vragen van de gasten.

Dit is precies wat we te horen en te zien kregen. Na eerst kort iets te hebben laten zien van Wimpie & de Domino's (wij maken muziek voor en door verstandelijk gehandicapten), waarbij niet alleen met gewone camera’s maar ook met GoPro action-camera’s werd gewerkt. Vervolgens van Zeesterren (RTL4), met zes camera’s opgenomen, ging hij uitgebreid in op zijn werk als een van zeven man regie in ploegendienst (er wordt iedere dag 24 uur gefilmd!) bij het project Utopia van SBS6, intussen in zijn derde jaar, dat op internet als volgt wordt omschreven:

Een groep van zestien zeer diverse mensen, de pioniers van onze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel… Al ruim twee jaar bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap en ze beginnen met bijna niets! Alles wat ze hebben, is een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven.

Er staan 107 vaste camera’s in de ruimte van Utopia, waarvan in de regiekamer beelden worden geselecteerd om na montage in de dagelijkse uitzending op prime time te belanden (1e jaar één miljoen kijkers, nu een half miljoen).

Met een reactie uit de zaal: het lijkt me allemaal leuker om te maken dan om ernaar te kijken, kon Jurjen, als filmmaker, wel instemmen Daarna gaf hij wat nuttige opnametips, waarbij die over de as heel duidelijk en nuttig was.

Toen kwam de pauze.

Na de pauze werden diverse vragen van de aanwezigen beantwoord. Jurjen gaf aan het vak goed te beheersen. Hij was enthousiast over zijn vak en straalde dat ook geregeld uit. Het was een zeer geslaagde avond. Bedankt Jurjen.

Krijgt dit nog een vervolg?

In de nazit zei Jurjen dat hij het zelf ook een leuke avond had gevonden. Hij had met veel enthousiaste amateurfilmers gesproken. Dat bracht hem dan ook tot de uitspraak: “Ik zou wel een workshop aan LVSL leden willen geven”. Zijn gedachten gaan uit naar een workshop op locatie. Samen er op uit trekken met camera en toebehoren en gaan filmen onder zijn leiding, b.v. op een zaterdag. Een idee dat Activiteitencommissie zeker niet op de plank zal laten liggen.

Dus: wordt vervolgd !!!

Pim Lukkenaer (voor de pauze)
Pim Perquin (na de pauze)

Kennismaken

kennismaken

U kunt vrijblijvend kennismaken met de LVSL.
Meer informatie kunt krijgen via info@lvsl.nl 

Meer informatie

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)