Blauw en Groen

Verslag van 9 mei 2016

Er waren vanavond veel leden afwezig vanwege vakantie en het mooie weer. Pim Perquin verving de voorzitter en gaf een inleiding op de avond. Er waren voor vanavond nog geen films uit het “Aan de slag” programma aangemeld voor vertoning. De presentatie van deze films zal daarom in het nieuwe seizoen plaats vinden.

Midden in de zaal stond een groen doek opgesteld. Gerard de Boer gaf uitleg over dat groene scherm en het gebruik daarvan. De club bezit tenminste één, maar mogelijk zelfs drie, groen(e) scherm(en) van 3x6 meter. Volgens Gerard zijn drie schermen wenselijk om er een goede film mee te kunnen maken. De acteur acteert in de enscenering voor het groene scherm. De acteur moet bij de opnamen met zijn handen, voeten en hoofd in het beeld van de camera voor het scherm blijven. De acteur en het scherm moeten goed uitgelicht worden, bijvoorbeeld met een filmlamp in combinatie met een reflectieparaplu. Lichte schaduwen op het groene scherm zijn daarbij niet van belang. Die kunnen in de montage verwijderd worden.

Overigens kan een groen scherm ook blauw zijn, of een andere kleur hebben, als het maar geen lichaamskleur is of kleur van de kleding van de acteur. Na de opnames kan tijdens de montage met de knop chromakey het groene scherm in het beeld vervangen worden door elke andere gewenste achtergrond. Het lijkt dan alsof de acteur op een andere plaats op de wereld is. Gerard toont een aantal eigen gemaakte filmpjes waarmee hij het gebruik van een blauw scherm verduidelijkt.

De troonopvolger, een giftig sprookje” is een film van Else van Laere uit 2006 die daarna werd getoond. De film gaat over een kroonprins, met blauw bloed, die zijn toekomstige bruid moet kiezen en de problemen die dat oplevert. Het was mooi om te zien hoe deze film geheel met een groen of blauw scherm was gemaakt. Alle gemonteerde achtergronden bestonden uit getekende of geschilderde decors die er later in waren gemonteerd.

Ook de openingsfilm van het Regio Filmfestival werd vertoond. Daarin zagen we Henny Hartevelt in zwembroek met een jas aan en een duikbril op een bolderwagen voorttrekkend juttend over het strand gaan. Prachtig om te zien. Deze film was geheel zonder groen scherm opgenomen met een blauwe hemel als achtergrond.

Daarna gaf Gerard de Boer nog een uitleg over het gebruik van het programma Audacity. Audacity is een gratis programma waarmee geluid kan worden opgenomen of bewerkt. In het geluidsspoor kan bijvoorbeeld de ruis worden verwijderd, of men kan aanpassingen doen die op een stukje het volume wat opkrikken of verbeteren. Nuttige hulpmiddelen die bij de montage gebruikt kunnen worden. Het programma heeft op het computerscherm een icoontje met een blauwe hoofdtelefoon.

Na de pauze ging iedereen met deze blauw en groen gekleurde bagage weer in groepjes “Aan de slag” met de verschillende filmprojecten.

Nico Schwering

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)