Filmanalyse 2 mei 2016

...ofwel: Ik kan goed tegen kritiek maar ik moet het er wel mee eens zijn.

Arie de Ridder beoordeelde deze LVSL-avond zes films.

De eerste film was een trailer, gemaakt door Gerard de Boer, voor een 3 d-film over dr. F.H. Reijnders, een pionier van 3d-films.

De tweede film, die vertoond en beoordeeld werd, was de echte 3d-film van Gerard de Boer over deze dr. F.H. Reijnders. Dus, de brillen werden uitgedeeld en opgezet en de 3 d-film begon. In deze film is Gerard de verteller en degene die in de geschiedenis van Reijnders duikt. Al in 1938 maakte Reijnders 3d-films; hij bouwde hiervoor een eigen installatie met 2 camera’s, die ook in de film te zien zijn. Arie vond het shot van Gerard bij het gebouw waar de 3d-camera staat erg goed, omdat er mooi diepte in zat. Hij vond het ook bijzonder dat iemand van LVSL met een 3d-film komt.

De derde film was van Pim Lukkenaer en deze film gaf een impressie van het Haloween-feest in het Stevenspark in Leiden. Er werd een spookachtige sfeer opgeworpen door de spookgeluiden en de onscherpe beelden. De onscherpte van de beelden was bewust gekozen, zei Arie, om de horror over te brengen op de kijker en hij vond dat Pim daarin geslaagd was. Maar Pim erkende, op aangeven van Arie ook, dat de camera sommige beelden niet kon bijhouden en dat niet elke onscherpte bewust was gekozen.


Foto's Coby Haring

De vierde film Carnaval 2011 in Nuth was van de hand van Jan Piet Vroom. Het was een registratie van de carnavalsoptocht in Nuth in 2011. Leuk om naar te kijken, aldus Arie, maar hij miste de betrokkenheid van de filmer bij de optocht. Jan Piet riposteerde dat het ging om een registratie als toeschouwer langs de kant van de weg en niet om een speelfilm, maar Arie bleef bij zijn mening.

De vijfde film was van Dick Brouwer en de film van 3 minuten ging over een bezoek van hem, zijn vrouw en 2 kleinkinderen aan het Spoorwegmuseum. Arie was opgetogen over deze film: de beelden waren gemonteerd op de muziek onder de film (Albert Hammond, I’m a train) en de kleinkinderen waren speels in beeld gebracht. Behoudens dan op één moment dat zijn kleindochter in de gaten krijgt dat de camera op haar gericht is, waarna zij in enen gaat poseren. “Echt herkenbaar”, vond Arie dit moment.

Resumerend
Al met al een gevarieerde filmavond met een behoorlijk variëteit aan films en een gedegen analyse van Arie, die, vond ik, behoorlijk mild was.

Als verslaggever mag je verslaan en niet je eigen mening te duidelijk naar voren brengen want dan ben je ineens weer columnist, maar als ik dan toch een oordeel mag geven vond ik de films van Gerard de Boer en Dick Brouwer bijzonder.

Jan van Zoest

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)