Een dagje uit met de LVSL

Daar staan we dan op zaterdag 16 april des morgens om 9.15 uur Allemaal goed geluimd, klaar voor het “wij gevoel”. En nu maar hopen, dat het weer ons welgezind is. Keurig op tijd arriveert de Beuk bus bij het transferium. Allemaal een ruime plaats in de luxe bus en rijden maar. Een leuke chauffeur vertelt ons onderweg allerlei wetenswaardigheden en zo vliegt de tijd om en arriveren we spoedig in het pittoreske plaatsje Hoorn. Nog even wat voorzichtig manoeuvreren met de kolossale bus door de smalle straatjes en dan hebben we onze halteplaats bereikt.

Gelijk maar naar restaurant d’Oude Waegh voor koffie met gebak. Krachtvoer heet dat geloof ik. Hierna met z’n allen op weg naar de gevangenis. Leuke wandeling trouwens langs leuke authentieke huisjes, havenrestaurantjes en kades met uitzicht op de zee. De vroegere gevangenis is nu een museum en dit keer in het teken van de jaren ‘50 en ’60. Iedereen kan hier zijn filmgang gaan, want oh oh oh, wat zijn er een partij camera’s meegebracht. Je bent lid van een filmclub of je bent het niet. Iemand haalt schamper zijn schouders op bij het zien van mijn camera met statief, iets wat ik geleerd heb bij een cursus om vooral je statief mee te nemen als er iets te filmen is. Uiteraard is dat niet zo handig als je je mobiel gebruikt als camera. Iedereen kan z’n gang gaan, we hebben ruimschoots de tijd voor mooie camerastandpunten.

Ik blijf alleen beneden hangen met al die leuke herinneringen aan vroeger: de moeders met kind op schoot en een schep levertraan, het gebed vlak voor het slapen gaan. Het wasrekje met wasgoed rond de kachel. De kinderen in de klas (zonder petje), die nog keurig meester zeggen tegen de leraar. Het touwtje springen, knikkeren, verstoppertje spelen op straat. En vergeet niet de foto’s van popsterren als de Beatles, Stones en Small Faces, maar ook onze “brandend zand” hit en het prachtige “zet een kaars voor je raam”. Wat een nostalgie. Ik geloof dat er wel het een en ander veranderd is. Ten goede ? Ga dat zelf maar na. Gelijk schiet mij de mooie tekst te binnen van Wim Sonneveld: “Het tuinpad van mijn vader”.


Foto's: Petra Sterke, Wil van Voorst, Anneke ten Dam, Pim Lukkenaer

Enigszins onder de indruk verlaat ik het museum om op eigen gelegenheid wat te filmen aan de haven en in het stadje. Prachtige plekjes. Tenslotte weer aangekomen bij ons restaurant alwaar ik ook binnen de camera ter hand neem, nadat ik dat eerst gevraagd heb aan de leuke serveersters. Na het unieke interieur zie ik vier vrolijke dames op een bank in de hoek met flinke stukken taart voor zich. Vriendelijk vraag ik of ik hen mag schieten en dat vinden zij prima. Ik vertel dat ik uit Leiden kom en de opnamen niet in Hoorn ga gebruiken. “Oh “zegt er een, “maar wij komen uit Zoeterwoude en wij houden je film wel in de gaten”. Zeker bij TV West. Kleine wereld!!

Om vier uur is iedereen weer present en staat er een grandioze maaltijd voor ons klaar. Opvallend is voor mij toch altijd weer het gulzig schenken van rode en witte wijn, maar ja de vis moet wel zwemmen, zeker in zo’n vissersstadje. Tenslotte volgt er een dankwoord van Arie aan Pim voor zijn nooit aflatende energie om het een ieder van de club het optimaal naar de zin te maken, gevolgd met een groot dank applaus van alle deelnemers. Daarna de bus weer in op weg naar huis en haard. Het was me het dagje wel.

Ben zeer benieuwd naar de film van Toon (met camera), die de hele dag Pim op de voet volgde. Kunnen we met z’n allen eens goed zien wat er zoal organisatorisch komt kijken om zo’n dag te laten slagen. Jammer dat onze voorzitter André met Corrie niet aanwezig konden zijn. Zij waren plots verhinderd door ernstige problemen binnen de familie. Ik weet zeker, dat zij ook naar harte lust genoten zouden hebben. (en met camera)

Henk Robbers

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)