Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) wil iedereen enthousiast maken voor het filmen op welke manier dan ook. Veel mensen filmen met een smartphone, maar doen verder niets meer met de opnamen. Bij de LVSL kunt u ervaren hoe leuk het is, daar een leuk filmpje van te maken.

In deze Coronatijd zijn de avonden voor de veiligheid van iedereen aangepast, maar heeft u interesse in onze club, dan kunt u altijd contact opnemen via info@lvsl.nl


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met 21 september 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website.

Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en kunt u meer informatie krijgen als u contact opneemt met info@lvsl.nl

Verslag filmanalyse 4 april 2014

op .

Op de eerste maandag van iedere maand staat de filmbeoordeling op het programma. Altijd een avond waarop je veel kan leren. Er zijn twee manieren waarop je deze avond kunt beleven, als anonieme toeschouwer, lekker veilig in het donker, of als degene die een film heeft aangeboden. Deze laatste staat ineens in het felle licht en zou bij kritiek zich weleens ongemakkelijk kunnen voelen.

Echter, als Toon Verhoeven je film beoordeelt zoals op deze avond (maar dat geldt ook voor de andere beoordelaars: André van der Tuijn en Arie de Ridder), dan kun jij je, ook al sta je in het felle licht van de schijnwerpers, toch veilig voelen.

Voor deze avond waren drie films ter beoordeling aangeboden: Bethlehem in Greccio van Dick van der Geer, Bert Lanzing en Nico Schwering, Clingendael en de Japanse Tuin van Jan Piet Vroom en Kreuzboden van Pim van der Ende. De eerste twee films hadden het karakter van een documentaire, de laatste film had meer het karakter van een vakantiefilm.

Foto's Coby Haring

Belangrijk leermoment op deze avond voor mij was de opmerking dat mensen die je op de rug filmt (en uit beeld lijken te lopen) eerder de verwachting wekken dat de film gaat stoppen. Vervolgbeelden passen dan minder goed op het verwachtingsbeeld bij de kijker. Ook de opmerking van Toon om niet te veel in- of uit te zoomen maar eerder te kiezen voor een totaal shot aangevuld met close-up beelden was een belangrijk leermoment. En dat wij erg op het geluid moeten letten, is al eerder gemeld, maar blijft een punt van aandacht. En houd een tekst zo lang in beeld, dat de kijker de tekst kan lezen. Zelf even hardop voorlezen, is een handig hulpmiddel. Tot slot nog de opmerking dat je, voordat je gaat filmen, eerst je standpunt moet bepalen. De kwaliteit van je film verbetert daardoor.

De avond werd besloten met een korte film van Bert Haanstra, Zoo. Een voorloper op zijn langere film Alleman. Hier toonde zich de professionele filmer. Naast de beeldrijm (herhaling) die overal in de film zat, bleken ook de verschillende shots perfect op het ritme van de muziek te zijn gemonteerd. Wat krijg je daarmee toch schitterende films.

Heel wat geleerd op deze avond, nou alleen nog maar in de praktijk brengen. Simpel toch?

Ben Radoux

Kennismaken

kennismaken

U kunt vrijblijvend kennismaken met de LVSL.
Meer informatie kunt krijgen via info@lvsl.nl 

Meer informatie

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)