Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Verslag van de LVSL bijeenkomst op 30 november 2015

op .

Dit is weer eens een bijzondere bijeenkomst, daar de 15 films van leden mededingen voor inzending naar Cinefleur. De eerste rij in de zaal is leeg, daar de familie Bakker en Co ditmaal iets anders heeft te vieren. De voorzitter nodigt de Barzitters uit om naar voren te komen, maar krijgt geen respons. Deze stoelen zijn kennelijk heilig verklaard.

De voorzitter vertelt ons over de betekenis van Cinefleur en de toegangsprijs om dit evenement bij te wonen. Volgende week weer filmanalyse en het verzoek voortaan de in te zenden films op tijd in te leveren.

Uw verslaggever heeft alle 15 films kritisch bekeken en brengt hierbij zijn verslag uit. Helaas waren er dit maal geen uitschieters op gebied van beeld en geluid en de uitkomst van de zaaljurering was nogal afwijkend van die van schrijver dezes.

1. Het andere Spanje - Dick Brouwer
Een tocht van Salamanca naar Sevilla. Dick reist met een fraaie Camper (HYMER) en dat moeten wij tweemaal zien. Dat was niet nodig want de beelden spraken voor zich. Prachtige opnames van het rijke Roomse verleden in Spanje op gebied van kerkbouw. En dan plotseling de natuur in, waar Dick een onschuldig reetje en duizenden vogels op de rots filmt. De nestelende ooievaars in de galmgaten van de kerken deden warm aan en de film werd mooi begeleid door flamenco-muziek. Waar gaat Dick nu het volgend jaar naar toe? Antarctica? We wachten met spanning!

2. Kleindochter - Pim Lukkenaer
Een kindje op een hagelwitte bank, lekker bolle wangen en sprekende ogen. Moeder zet een DVD’tje op met een film voor kleuters. Opa Pim filmt de reacties van het kind en onderschrijft dit ook nog eens met een duidelijke tekst. Vooral de voetjes van de kleuter krijgen veel aandacht. Het is een geboren gymnast op de bank. De bedoeling van Pim is om de interactie tussen kind en televisiebeeld waar te nemen. Jammer dat Pim geen voice-over gebruikte, zo van : “Let nu eens even op dat smoeltje”.

3. Myanmar - Ben Radoux
De film over het vroegere Birma was voor mij een openbaring want Ben weet mede dankzij een prima voice-over heel mooi de sfeer weer te geven. Zijn portretten van de bevolking zijn schitterend. Hij tovert met licht en schaduw op de gezichten. Prima camerastandpunten. Jammer dat hij nogal eens abrupt overging van stad naar platteland. Met zo’n reisverslag kan hij op NOVA niveau meedoen, maar ik zou hem aanraden eens te rade te gaan bij Henk Robbers voor een verbetering van de montage. EHBM (Eerste Hulp Bij Montage). Dat is een groot voordeel van onze club. Helpt elkander. Henk is bereid te helpen.

4. Tempels van Angkor - André van der Tuijn
Als een ware schoolmeester neemt André ons aan de hand dwars door al die tempels. Van Angkor-wat, het belangrijkste en grootste tempelcomplex (1 km²) leidt hij ons met een duidelijke voice-over via Angkor-tom(ommuurde stad) en Bayon (glimlachende gezichten) naar de tempel van de Leprakoning. Bij het horen van Lepra ging ik rechtop zitten daar ik vorige week nog een lezing over deze ziekte hield. Maar ik zag geen zwaar gemutileerde koning, die stervende was. De excursie eindigt bij Takon, een klooster overwoekerd door enorme boomwortels, dat pas in 1900 door de Fransen is gevonden. André maakte deze film kennelijk ook voor zijn reisgenoten, vandaar dat wij hen zo vaak moeten zien. Corrie gelukkig het meest want haar kleurrijke bloesjes vormden een verfrissend contrast met de grauwe kleur van al die tempels.

5. Animaris Annabellis - Gerard de Boer
De film hebben wij al eens eerder gezien en besproken. Gerard wilde toch nog eens mededingen voor Cinefleur. Opvallend is het spel zonder woorden van de acteurs en dat wordt volstaan met een enkele voice-over + tekst. Het gebruik van animaties is Gerard wel toevertrouwd. Het lijkt zo gemakkelijk, maar maak maar eens van één twintig exemplaren strandbeesten. De meester kan dat, maar het blijft voor de meesten van ons een soort tovenarij. Opdat zij nog lang en gelukkig mogen leven!

6. Carpainters - Anneke van Rooyen
Even dacht ik Anneke te herkennen bij het verfspuit-duo, maar zij heeft natuurlijk gefilmd. Wat een gedoe om een auto zo toe te takelen met reclame voor hondenvoer. De muziek was aan het eind beter gekozen dan aan het begin. Het was klaar. Van verfdamp krijg je dorst. De pauze was daarom goed gepland.

Pauze, waarin opvalt dat mannen meer pinda’s eten dan vrouwen.

Foto's: Coby Haring

7. Sinterklaas op het doek - Groep onder leiding van Toon Verhoeven
Wat een timing van Toon om de film een week voor de Sint te vertonen. "Die moet winnen “, denk je dan en zowaar we zien weer eens een goede speelfilm. Sint als kasteelheer van Oud Poelgeest, riante kamer, riant bureau. Zelden zag ik zo’n mooie Sint, alles klopte, zijn wenkbrauwen snor en baard waren van hoge kwaliteit, zo ook de Pieten. Goed spel en goede regie. Prima camerastandpunten en mooie close-ups. Het verhaal is matig, maar toch wel leerzaam voor de jeugd. Wanneer je het verschil tussen aquarel en olieverf niet ziet moet je er met een natte doek over gaan. Paniek! De Sint grinnikte aan het begin van de film teveel. Maar kon aan het eind wel huilen. Piet deed dat wel erg overdreven. “Pieten huilen nooit”, zei mijn moeder altijd.

8. Bloemen voor Thea - Henny Hartevelt
Uit eerbetoon voor zijn overleden schoonmoeder vertoont Henny een simpel filmpje van bloemvelden vol prachtige bloemen. Een veldboeket wat hij niet afknipt, maar laat staan in de natuur. Kort, goed en verstillend.

9. LVSL op locatie - Joop Mosterd e.a.
Als je dit ziet wordt je even trots op onze club. Wat een arbeid en teamgeest. Pim Perquin het logistieke brein en al die leden als mieren door de Pieterskerk doen wat hen wordt opgedragen door de moedermier. Een vrachtwagen vol komt bij het begin aan en vertrekt weer aan het eind. Niets ontbreekt. Zoals de chirurg de gebruikte gazen na de operatie telt, zo telt Pim de haspels, camera’s , schermen en luidsprekers na de voorstelling. Knappe montage van Joop Mosterd, ook om het koor, orkest en solisten daarin te mengen. Onze LVSL- medewerkers werden ook op locatie gefilmd, waarbij vooral dominee Mario Mazzacani op de preekstoel opviel. Mario in de “Houten Broek”.

10. New York - Coby Haring
Het begon zo goed, flitsende beelden van een werkende stad. Voor mij wat erg onrustig, maar dat is de leeftijd. Gelukkig even rust in Central Park. Coby plaatst telkens een tekst met naam van de locatie, wat verduidelijkend werkt vooral voor hen die al eens in deze wereldstad waren. Gelukkig zagen wij ook nog het waterbassin, de gedenkplaats bij de nieuwe Twin Towers. Imposant in haar eenvoud. Toen ging het mis. De vlag bleef al zo stokstijf staan, waardoor ik het niet vertrouwde. De Amerikanen kunnen veel, maar dit zou te hoog zijn gegrepen. Beeld en geluid liepen niet synchroon en de film moest helaas worden afgebroken. Jammer. Volgende keer naar de filmbespreking, Coby.

11. Bakkertje Milo - Anneke van Rooyen
Wie nu iets origineels van Anneke verwachtte, had het mis want we kenden de film van het grappige mannetje op zijn skateboard al van voor naar achter. Ik besprak ook deze film al jaren geleden. Maar het blijft verrassen, zo’n manneke op de aanrecht met al die eieren, chocolade, boter en bakmeel te zien kliederen. Ik blijf het mooi camerawerk vinden, vooral de opnames van het skateboard.

12. Op eigen kracht - Joop Mosterd e.a.
Ook al een bekende maar toen ik de film weer zag dacht ik : “ Eindelijk een film met emoties”. Patiënten van de GGZ, die via kunstuitingen in het project: “Art en Ziel” iets van zichzelf naar buiten kunnen brengen. Dit bevordert het herstelproces. Een cliënt zei het zo treffend: “Als je een lichamelijke ziekte hebt dan blijven er altijd wel bloemen komen, maar bij psychische problemen is dit al gauw afgelopen”. Mooie documentaire en boeiende kunst! Prima film Joop e.a.

13. Wachten - Henk Robbers.
Ook die kenden wij al van vroeger. Maar het blijft lachen met Henk. Die trommelende vingers op de maat van de muziek en de weelderige baardgroei binnen 1 minuut. Schitterend en een aanklacht tegen al die vreselijke antwoordapparaten. Film met een boodschap. Knap montagewerk.

14. Le Grand Rassemblement (3D) - Gerard de Boer
Binnen 2 minuten een filmpje over een beeldengroep aan de kust van Canada. Zowel op een vlot als op het droge een aantal verstilde beelden, die dankzij het brilletje op ons af kwamen. Soms dreigend, soms vriendelijk. Eindigend met het grote beeld op de verhoging.

15. Round up - Marion Smit en Arie de Ridder
Marion en Arie in het Wilde Westen. Jammer dat de filmers zelf niet te paard of te koe gingen. De film was duidelijk ingekort, want er waren natuurlijk nog honderden zwarte koeien meer. Tussen al die onrust was het goed even die kalme hond te zien liggen.

Samenvatting. Weinig opvallend goede films en helaas weinig emotie. Wil je iets winnen dan moet er een emotie in de film voorkomen en dat miste ik deze avond nogal eens.

De uitslag:

  1. Sinterklaas (zie film nummer 7)
  2. Animaris Anabellis (zie film nummer 5)
  3. LVSL op locatie (zie film nummer 9)

De eerste prijs, het stalen kunstwerk, ging dus naar Toon Verhoeven en de wisselende vaas naar Dick Brouwer, die deze weer dacht te kunnen wisselen met Toon.

Wout de Bruijne
3 december 2015

 

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)