Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Verslag Filmanalyse Arie de Ridder op 5-10-2015

op .

Arie gaf commentaar op vijf films.

1. LEC (Leiden English Choir) van Patrick Randsdorp (01:51 min)
Een promotiefilmpje met een gesproken tekst en beelden van een koorrepetitie.

Commentaar: het fraaie logo van het koor kan in dit geval beter de hele filmduur in een hoekje van het beeld staan.

Om te beginnen zien we een piano waarop niet gespeeld wordt, maar horen we wel de pianomuziek.

Het fotootje van de inspreekster kan, als ze in dit soort film al genoemd hoeft te worden, beter in de aftiteling. Het gaat hier om de tekst, niet om haar.

De foto van de sterrenwacht maakt alleen voor stadgenoten duidelijk dat we ons in Leiden bevinden. Een 'Leidser' afbeelding zou beter zijn.

Een zeer wervend filmpje, dat vast nieuwe koorleden zal opleveren.

2. Het nieuwe station van Delft door Pim van de Ende (06:37 min) 
Een goede titel wordt gevolgd door een foto van het oude station, beelden van een opendag tijdens de nieuwbouw, en een impressie van het nieuwe station.

Commentaar: Hoe het gebouw in elkaar steekt, wordt niet duidelijk. Elke toelichting ontbreekt, er is slechts opdringerige muziek.

De dochter en kleindochter van de filmer fungeren als gids in het gebouw, maar dat wordt door de kijker bij eerste vertoning nauwelijks opgemerkt. Het was beter geweest hen te volgen en als het ware door hun ogen te kijken. Arie: denk in kleine verhaaltjes. Laat geen dertig seconden roltrap zien zonder in de beelden te knippen. Neem de moeite om opnames over te doen. Laat ook niet opeens een onbekende de roltrap afdalen.

Eigenlijk begint de film pas op een-derde van de lengte, na de weinig verhelderende beelden van de vele kijkers tijdens de opendag.

De fietsenstalling komt heel plotseling in beeld - we merken niet op dat de 'gidsen' hem waarnemen. Laat zien wat zij zien, door ze te zien kijken gevolgd door beelden van het geziene. Dat geldt bijvoorbeeld voor het fraaie plafond (een oude stadskaart?). Het maakt ons nieuwsgierig, maar onze nieuwgierigheid wordt niet bevredigd.

Een jongetje speelt op een piano. Arie vraagt zich af of we ons nu in een muziekwinkel bevinden.

Arie vindt het wel een léérzame film - leerzaam voor anderen die iets gelijksoortigs willen vastleggen.


Foto's: Coby Haring

3. Bruiloft deel één door Patrick Randsdorp (02:46 min)
Arie begint met wat tips voor een goede bruiloftreportage:

Zo'n film is bestemd voor bruidspaar en familie, niet voor ons buitenstaanders. Iedereen moet erin voorkomen. Hoogstandjes in de montage zijn niet van belang. Het jawoord en de ringen mogen niet ontbreken.

Commentaar: De andere delen van de reportage zijn er natuurlijk ook, maar die krijgen we hier niet te zien.

Er zitten wel ontroerende details in dit fragment. De bruid en haar vader bijvoorbeeld. Over heel veel jaar zijn zulke opnames van geweldig belang. Bij de foto-reportage ontbreekt de invloed van de fotograaf, met zijn aanwijzingen. Toch zijn zulke orders een typerend onderdeel van zo'n sessie.

De foto-inserts zijn niet fraai. En Patrick als tweede cameraman verschijnt even in beeld!

4. Rondje Griekenland door Dick Brouwer (15:54 min) 
De vakantiereis met caravans was 7600 kilometer lang, waarvan 2000 kilomer over het Griekse vasteland.

De titels en routekaarten zijn veel beter dan in Dicks film van vorig jaar over Spanje. En de reisgenoten zijn terecht in beeld ('iedereen kan zulke toeristische attracties filmen, Dick alleen zijn reisgenoten', aldus Arie).

Arie prijst de mooie duidelijke beelden (al staat de horizon weleens scheef en zijn de voeten nogal eens afgesneden) en de goede Griekse sfeermuziek. De voice-over is goed te verstaan. Het picture-in-picture leidt teveel af, en de titels staan te vaak op verschillende plekken in het beeld.

'Maar het is een heel leuke film, een vakantiefilm om van te genieten', besluit Arie.

5. Keizerlijk huwelijksaanzoek door Ton Jansen (08:59 min) 
Reportage van een optreden in het Archeon te Alphen aan de Rijn.

Commentaar: er is met één camera gefilmd vanaf een zitplaats op de tribune.

De teksten zijn onverstaanbaar. Er is een vreselijke ruis (door regen en wind).

Eén camera kan niet alles laten zien.

En die camera, waarmee in- en uitgezoomd wordt, kan beter op manueel staan. Nu gaan de beelden herhaaldelijk van onscherp naar scherp.

Pim Lukkenaer

 

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)