Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Verslag LVSL Uitdag 2015

op .

Een dag om nooit te vergeten. Afgelopen zondagmorgen sta ik met camera in de aanslag op de brug t/o de Kloksteeg. Het is pas kwart over tien. Heerlijk stil op straat. Rustig wacht ik op de dingen die komen gaan. Ik ben niet de eerste, want er hebben zich al vier personen bij de ingang opgesteld.

uitdag2015 3De zaak is nog dicht. De mensen van Barrera zijn druk bezig het terras op te bouwen. Enkele studentendames lopen langs, sjouwend met tassen en lege flessen. Hun gezichten spreken boekdelen, waarschijnlijk een zware nacht gehad. Intussen ga ik op zoek naar leuke plekjes om te filmen, ben blij dat de regen wegblijft, die voorspeld was. Tegen elven arriveren de leden per shuttlebus, fiets of eigen auto. De zaak is nu open en loopt binnen de kortste keren bomvol, maar bij Barrera zijn ze wel wat gewend. Soepeltjes wordt de koffie rondgebracht, iedereen komt aan de beurt. Sommigen gaan alvast wat opnames maken, gunnen zich de tijd niet om rustig van de koffie te genieten. Die filmers hebben geluk, want even later verschijnen twee blote heren, die hun zondagse frisse duik in het Rapenburg gaan nemen. Prompt stroomt Barrera leeg. Vooral de dames uit ons gezelschap willen dit snoepgoed niet missen. De dame achter de bar haalt haar schouders op. Zij kent haar pappenheimers intussen wel en is niet meer onder de indruk.

uitdag2015 2.jpgOm precies half twaalf gaan alle deelnemers, omstreeks 50 mensen, aan boord. We gaan een rondvaart maken en de schipper gaat ons vertellen over de geschiedenis van de stad Leiden. Regelmatig moet hij waarschuwen voor de lage bruggen en het gevaar voor mensen, die toch rechtop willen staan om te filmen. Gelukkig halen we zonder ongelukken ons eerste doel restaurant “Het Koetshuis”aan de voet van de Burcht, alwaar wij een heerlijke lunch aangeboden krijgen.

Met een goed gevuld maagje, vervolgen wij onze reis met de boot. Een dame schenkt nu een oorlam en dat had zij beter niet kunnen doen, want vooral de heren achterin worden nu baldadig en heffen zeemansliederen aan. Bij een tweede ronde ontsporen de heren helemaal, de camera’s zwaaien van links naar rechts.

uitdag2015 1We krijgen een persoonlijke rondleiding door de prachtig gerestaureerde Sterrenwacht. En wie kan dat beter geven dan onze oud voorzitter Lambert Swaans, een deskundige op dit gebied. In een van de collegezalen vertelt hij over de ontwikkelingen van de sterrenkunde. Al spoedig blijkt welk een belangrijke plek Leiden inneemt op het gebied van astronomie in de wereld. Hij besluit zijn uitleg met een fraai filmpje waarin te zien is tot hoever wij tot nu toe de sterrenhemel kunnen aanschouwen.

Buitengekomen begint het iets te miezeren, maar gelukkig van korte duur. We wandelen langs het Rapenburg, door de Kloksteeg naar ons restaurant “La Bota” alwaar de gehele achterzaal keurig gedekt voor ons klaarstaat. Het is even schuiven om 50 mensen een plaats te geven, maar met wat passen en meten krijgt ieder een plekje.

Ook hier is het diner voortreffelijk, de bediening pijlsnel en de aanvoer van “vin rouge” nog sneller en dat is ook te merken, want het wordt een jolige boel daarbinnen. Altijd leuk om mee te maken, want zo zie je je medefilmer eens van een andere kant. En het is ook een stukje ontspanning na zo’n “filmische krachttoer” van deze dag.

De heer Pim Perquin wordt in het zonnetje gezet met een daverend applaus, want hij is degene, die deze topdag helemaal in z’n eentje heeft georganiseerd. Alles klopte tot op de minuut nauwkeurig. Bedankt Pim.

Fluitend spring ik op m’n fiets, camera over de schouder, de avond in. Ik heb het ontzettend naar m’n zin gehad.

Met recht een ONVERGETELIJKE UITDAG.

Henk Robbers
26 april 2015

 
 
 

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)