Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

¡Vivan las Antipodas!

op .

We leren op de filmclub veel over camera bewegingen en niet 'over de as' gaan. Pan, tilt en zoom mogen bij velen bekend worden verondersteld. Maar er zijn meer camerabewegingen, zoals bijvoorbeeld een roll. En deze wordt (nog) niet zo veel gebruikt.

De documentaire film ¡Vivan las Antipodas! (vertaling: ‘Leve de tegenvoeters!’) uit 2012 van Victor Kossakovsky gaat over tegenvoeters. Dat zijn de mensen die precies aan de andere kant van de aarde wonen. Vanuit hun standpunt gezien lopen deze mensen dus ondersteboven ten opzichte van elkaar. Het zal daarom ook een bewuste keuze van de filmmaker zijn geweest om de filmtitel van Spaanse uitroeptekens te voorzien, dat wil zeggen dat de geschreven uitroep ook begint met een omgekeerd uitroepteken. Bovendien bevinden drie van de acht filmlocaties zich in Spaanstalige landen.

Zo gaat het ook in de film. Om het ondersteboven lopen van tegenvoeters te accentueren worden de beelden in de film regelmatig omgekeerd. De filmmaker geeft daarmee dus letterlijk een draai aan zijn camera. De beelden van zo’n roll beweging worden in de film vooral gebruikt om de overgang naar een scene aan de andere kant van de wereld aan te kondigen.

In een scene rijden we met het beeld ondersteboven over een drukke verkeersweg in een stad. De camera stond in een roll mechaniek opgesteld op de achterbak van een pick-up truck. Het moment dat de camera een betonmixer met een draaiende betonmolen passeert, het toeval werkt ook mee, wordt door de cameraman gebruikt om ook de camera zijn roll-beweging over de kijkas te laten maken. Het resulteert in beelden waarin de wereld weer rechtop wordt gezet.

In een andere scene waarin een oude pick-up truck van een pontje rijdt passeert deze onder de camera door, waarbij de camera de auto volgt door een roll om een as haaks op de kijkas. De camera gemonteerd op een crane duikelt als het ware voorover. Het gevolg is hier dat de auto ondersteboven het beeld uit rijdt.

Deze twee scenes zijn opgenomen in de trailer van deze film. Zie: http://idfa.muvies.com/reviews/3756--vivan-las-antipodas-

In de film worden vier paren van geografische tegenpolen op aarde onder de loupe genomen, waardoor de filmmaker het beeld soms ook een kwartslag draait. De beelden laten de overeenkomsten en tegenstellingen zien tussen deze plekken. Daarbij wordt vooral het landschap prachtig in beeld gebracht. Het is de moeite waard om deze documentaire ook eens in zijn geheel te gaan bekijken.

Het is niet zo dat nu iedereen zijn camera zo maar ondersteboven moet zetten tijdens het filmen. Het moet natuurlijk wel met een bedoeling gebeuren. Maar als we bijvoorbeeld een reisfilm maken waarbij we echt naar de andere zijde van de wereld reizen zou het zomaar een verassend effect kunnen hebben aan het begin of einde van de film.

Nico Schwering

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)