Welkom bij de Leidse Video en Smalfilm Liga: LVSL

introfotoDe Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is de grootste film- en videoclub van Nederland. We zijn in staat gebleken om de leden enthousiast te maken en te houden voor het filmen door een boeiend programma aan te bieden voor alle leden. Afgezien van de feestdagen is er elke maandagavond wat te doen. Het seizoen loopt van begin september tot half mei.

Voor de LVSL staat voorop dat iedereen plezier beleeft aan deze hobby; niets moet en alles mag. Van alle activiteiten kan gezegd worden dat het vrijstaat of een lid er wel of niet aan deelneemt. Niemand die iemand wat kwalijk neemt.

Wij nodigen u bij deze van harte uit om op één van onze gezellige avonden langs te komen. U wordt dan verder op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen bij de club. U kunt als aspirantlid drie (aansluitende) avonden bijwonen, waarna u kunt beslissen of u wel of niet lid wilt worden.


Actueel bij de LVSL

In verband met het Corona-virus zijn er tot en met augustus 2020 geen bijeenkomsten van de Leidse Video en Smalfilm Liga in ons clubgebouw Vogelvlucht. Zodra dit weer wel mogelijk is, melden we dat ook op deze pagina van onze website. Natuurlijk kunt u wel zonder gevaar onze website uitgebreid bekijken en als u het een en ander aanspreekt, bent u uiteraard van harte welkom als de avonden in september 2020 weer starten.

Verslag: Cursus gevorderden door Jan Willem Breure op 14 april 2015

op .

André opent de avond met de mededeling dat er de komende maandagavond geen “clubavond” is maar een “workshopavond” i.v.m. Koningsdag de week daar weer op. Hij laat de avond verder over aan Jan-Willem. Bij de vorige cursusavond zijn door meerdere deelnemers opnamen gemaakt met Patrick Randsdorp in de hoofdrol. Onder regie van Jan Willem nam hij wraak voor de moord op zijn familie. Er zijn vier montages aangeboden:

  • André van der Tuijn verrast met een film in super-close gemonteerde beelden. Hij heeft de beelden in het montageprogramma sterk bewerkt zowel met de kleur als met de scherpte. In de montage zijn hele goede geluidseffecten toegepast. Uiterst verrassend en een uitermate sterke montage. Jan-Willem is een beetje overbluft door de kwaliteit.
  • Hans Stauttener heeft een sterk begin met een zeer passend vormgegeven titel. Hans heeft geen kleurcorrecties toegepast en daardoor is de achtergrond een storend element. Zeker geen slechte montage maar door de voorgaande film wordt deze film minder gewaardeerd
  • Anneke van Rooijen loopt te snel van stapel: “Denk aan een maaltijd die je wilt opdienen.” De spanning is minder goed opgebouwd: “Je bent/wordt bang voor datgene wat je niet ziet.” “Jaws” is daarom zo’n goede film. De haai wordt pas heel laat in de film getoond. Ze heeft, als enige, wel de hoofdrolspeler in de aftiteling.
  • Henny Hartevelt komt met een film met een soort bloederige overlay om sfeer te creëren maar ook om de achtergrond weg te werken. De effecten zij heel subtiel.

Gezien de omstandigheden waaronder de opnames gemaakt zijn, vind ik, er zeer goede montages afgeleverd. Mijn complimenten voor de editors die deze uitdaging zijn aangegaan.Fotografie: Coby Haring

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Jan-Willem met zijn opnames een montage voor de groep maakt. Hij monteert met Final Cut Pro en Adobe After Effects. Met Premier Pro kan, geeft Jan-Willem aan, hetzelfde gedaan worden als met Final Cut Pro. Hij start elke montage met het kostbare Adobe After Effects.

De toehoorders zijn bang dat hij deze montageprogramma’s gaat doornemen en protesteren omdat ieder zo aan zijn eigen programma gehecht is. Maar hij wil alleen een paar belangrijke stappen doornemen die door de gemiddelde amateur worden overgeslagen. Stappen die een film ineens veel beter kunnen maken. Hij legt in vogelvlucht uit hoe met Première en Final Cut het geluid gemakkelijk verbeterd kan worden.

Daarna komt After Effects aan bod. After Effects is een soort Photoshop voor film. Er wordt ook in lagen gewerkt. Als je niet bekend bent met dat programma, haak je af. Dit is dus echt voor gevorderden. Het geeft wel stof voor volgende instructies.

De volgende keer gaat Jan-Willem in op royalty vrije muziek, het verscherpen van beelden, Kleurcorrectie en het maken van maskers. Ik maak m’n borst vast nat.

Arie de Ridder

 

Kennismaken

kennismaken

Als gast mag u drie opeenvolgende LVSL avonden bijwonen. Een mooie manier om de club te leren kennen en te beslissen of u lid wilt worden.

Meer informatie

 

Onze activiteiten

activiteiten

De LVSL is een actieve club. Buiten de zomervakantie hebben we iedere week een activiteit. Op de kalender vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Meer informatie

Bekijk onze films

filmskijken

In de Toonzaal vindt u een overzicht van films die door onze leden zijn gemaakt.

Bekijk onze films

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)