Het meest inspirerende shot van… Dan Mindel

Dan Mindel is geboren in Zuid-Afrika maar volgde zijn opleiding in Australie en Engeland. In 1985 begon hij als assistent cameraman en werkte zich op tot director of photography met films als Enemy of the State, Mission: Impossible III, en diverse Star Trek films. Zijn meest inspirerende shot komt uit de film The deer hunter uit 1978, geregisseerd door Michael Cimino en cameraman Vilmos Zsigmond.

Dan Mindel: "Ik was sterk beïnvloed door films die ik als kind op tv zag. Toen ik oud genoeg was om naar de bioscoop te gaan en films zag in kleur waren er een paar films die eruit sprongen. Ik herinner me dat ik als 18-jarige The Deer Hunter zag en dat veranderde mijn leven en de manier waarop ik naar film keek. Mijn keuze is het fragment met de eerste Russische roulette waar de jongens uit het water werden getrokken. Elke keer als ik het zie doet het me huiveren, een perfecte studie in brutaliteit. Het doet wat alle verhalen moet doen: resoneren.

Vilmos Zsigmond is absoluut mijn favoriete cameraman. Zijn stijl is zo natuurlijk en heeft zoveel meer kracht en korreligheid dan de gladde, glanzende fotografische stijl. De beelden van Vilmos zijn zo echt dat je niet het gevoel hebt naar een film te kijken en dat is iets wat ik voortdurend zoek in films. Ik wacht op de dag dat ik The Deer Hunter kan laten zien aan mijn kinderen.

De beelden focussen op het lot van de soldaten op een claustrofobische manier, waarbij een sterk karakter het middel wordt om te overleven. We weten niet waar ze zijn... ze zijn in een kamer, rond een tafel. Je moet het zien op een bioscoopdoek want op tv gaat de impact enigszins verloren. En als je weet dat er met low-tech apparatuur werd gefilmd dan is het onvoorstelbaar hoe briljant de kleuren zijn.

 

Omdat het besproken fragment niet op YouTube staat (waarschijnlijk wegens auteursrechten) was het tijdelijk te downloaden. Mocht u de film willen lenen neem dan even contact op met Toon Verhoeven.

Bron: nofilmschool.com

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)