Verslag Filmanalyse avond van 5 mei 2014

Van Filmanalyse tot Filmregie

Deze filmanalyse avond op Bevrijdingsdag werden voor de pauze vier films getoond. De eerste twee films waren door Dick Brouwer en Henny Hartevelt geanalyseerd en beoordeeld.

De film van Peter Meijer en Ton Bal over het open en dicht gaan van de bruggen in de Leidse regio heette: “Brugbediening op afstand”. Peter beloofde met deze film duidelijk te maken waarom men moest wachten voor een brug. Brugwachters en een schipper werden daartoe geïnterviewd en gaven uitleg over de te volgen procedures. Het was de filmmakers ontgaan dat er op de val-kant van de Wilhelminabrug - alleen zichtbaar als de brug geopend wordt - een kort gedicht van Jan Kleingeld is aangebracht: “ Wind - water - lucht - schip - groet - wachter - wij - wachten. “ Ik miste in de film een shot van die kant van de brug. Wanneer ik als weggebruiker op deze dichtregel werd getrakteerd voelde het wachten immers een stuk aangenamer.

De tweede film was van Anneke van Rooijen over de kleine Milo die op zijn manier Brownies bakt en verkoopt (op Koningsdag of Bevrijdingsdag?) om wat bij te verdienen. We zagen Milo op zijn skatebord de supermarkt bezoeken voor de inkopen, de brownies bakken in de keuken, daarna verkopen op straat en uiteindelijk zijn verdiende centjes tellen.

Dick en Henny gaven hun commentaar op de films, waarbij ze vooraf duidelijk maakten dat beiden de twee films hadden gezien, en hun commentaar met elkaar hadden besproken. Uiteindelijk had Dick het rapport voor de eerste film geschreven, en Henny het rapport voor de tweede film. Op de inhoud van het betreffende rapport waren ze elk persoonlijk aanspreekbaar. De rapporten werden onder applaus van het publiek overhandigd aan de makers van de films.

Daarna als intermezzo een kort filmpje van Peter Versluys als commentaar op het kwijtraken van de usb-stick - in de wasmachine - door André van de hierna getoonde film. “De film was er wel schoon van geworden”, was de reactie van André. Iedereen kon er nu achteraf hartelijk om lachen.

En als vierde de première van de film “Art en Ziel” van Joop Mosterd en een team van LVSL-ers over kunstuitingen van GGZ patiënten. Om de hierboven genoemde reden kon deze film vorige keer niet worden vertoond. Die film werd gekenmerkt door goed camerawerk, goed geluid en een knappe montage. Het was inderdaad een “schone “ film geworden. Na afloop hoorde ik collega filmmakers zeggen dat het moeilijk was om een dergelijke prestatie te evenaren.

Na de pauze werden er onder regie van Arie en Toon scenes voor de nieuwe LVSL promotiefilm opgenomen. Het scenario was vorige week al toegestuurd aan de leden. Omdat dit scenario daarover voldoende zegt heeft het weinig zin daarover hier meer te vertellen. Ik kan wel zeggen dat we bij de opnamen allemaal veel plezier hebben beleefd. Vele regisseurs in de zaal lieten zich niet onbetuigd. Het is nu in ieder geval wel duidelijk dat je “ niet over de as “ moet gaan onder het filmen. Het resultaat zullen we binnenkort op de website kunnen bewonderen. Daarvoor zal het vast wel op de club worden getoond.

Nico Schwering

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)