Het meest inspirerende shot van… Matthew Jensen

De Amerikaanse cameraman Matthew Jensen heeft al heel wat films op zijn naam staan maar is vooral bekend van succesvolle series zoals Game of Thrones, True Blood en CSI. Zijn keuze van meest inspirerende shot komt uit The Godfather - deel 2.

Deze film komt uit 1974 en was geregisseerd door Francis Ford Coppola. Cameraman was Gordon Willis. Over Gordon Willis zegt Matthew: "stylistisch gezien heeft hij de meeste invloed op me gehad. Ik vind al zijn films uit de jaren zeventig fantastisch waaronder de films van Woody Allen en Alan Pakula, maar The Godfather - deel 2 komt telkens weer terug. In mijn huidige werk zijn er zoveel dingen die rechtstreeks geinspireerd zijn door die film."

Het fragment is waar de jonge Vito Corleone (Robert De Niro) over de daken van Little Italy loopt om Don Fanucci in de gaten te houden. Beneden zie je een groot katholiek festival in volle gang. We kijken vanaf hoger gelegen daken op De Niro terwijl die als een tijger over de daken sluipt en zien tegelijkertijd de straat beneden hem. De kleuren zijn prachtig bronsachtig met een warme gloed en de kleuren van de kleding en gebouwen zijn zo sterk. De afwisseling tussen de shots van bovenaf op het festival, waar allerlei symboliek en lagen in voorkomen met veel oog voor details in de kostuums en attributen.

Nu zijn we zo gewend dat de look van films met de hedendaagse techniek nog aan te passen is, maar toen was dat heel anders. Alles wat je ziet speelde zich echt voor de lens af. Alle decors van de winkels in de straat zijn helemaal nagemaakt in de stijl van begin 1900 en dat maakt het realistisch. De belichting is dramatisch en sfeervol en toch zo natuurlijk. Ik heb geen idee hoe ze het opgenomen hebben: Steadicam bestond nog niet en ze hebben alleen trollies gebruikt voor de camerabewegingen. Het camerastandpunt is laag bij de grond en vaak op ooghoogte, maar het is zo elegant. Of ik deel 2 van The Godfather beter vindt dan deel 1? Toch wel, het gaat dieper, het is wat ruwer en voller gefilmd."

 

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)