Het meest inspirerende shot van…Jess Hall

Jess Hall studeerde film aan het Central Saint Martins College for Arts and Design in Londen en New York University. Zijn werk omvat tal van commercials en muziekvideo's, evenals de speelfilms The Spectacular Now, Creation, Hot Fuzz, Brideshead Revisited, Son of Rambo en Stander.

Zijn meest inspirerende shot komt uit Saving Private Ryan uit 1998 van regisseur Steven Spielberg en Director of Photography Janusz Kaminski. "Ik heb dit fragment niet gekozen omdat het de meest inspirerende scène is die ik ooit heb gezien of omdat het me bijzonder inspireerde, maar vooral omdat het een enorme indruk maakte. Ik herinner me het hartverscheurende gevoel in mijn maag toen ik het zag in de bioscoop. Dichter bij de werkelijkheid van een veldslag kun je niet komen met film. Ik ben een groot liefhebber van fotojournalistiek - eigenlijk wilde ik zelf fotojournalist worden - en het shot van de landing op het strand is zo Robert Capa.

Hoewel ik niet alles van Spielberg geweldig vind, is dit een meesterlijke fragment. Het plaatst je als kijker in een strijd op een manier zoals ik nog nooit heb gezien. Het shot dat begint met een close-up van de trillende hand en vervolgens omhoog beweegt waardoor de hoofdpersoon in beeld komt, dan uitzoomt zodat je een overzicht krijgt van de situatie. Wat Janusz Kaminski deed met de camerabewegingen en het bleken van de kleuren geeft een buitengewoon krachtig effect aan de film. En dan het briljante handheld camerawerk van Mitch Dubin, en dan te bedenken dat er toen nog geen lichtgewicht camera's waren.

Vervolgens een wide-shot vanuit een bunker. Alles is laag bij de grond gefilmd alsof zelfs de cameraman moest oppassen voor de kogels. En het zicht is gedeeltelijk verduisterd door dingen waar mensen zich achter schuilen. Als Captain Miller (Tom Hanks) eindelijk het strand bereikt zien we in een close-up vanuit zijn gezichtspunt de gruwelijke en absurde momenten: mensen die in brand staan; een man op zoek naar zijn arm; mensen die bidden. Het is de waanzin van de oorlog, en je zit er middenin."

Bron: nofilmschool.com

 

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)