LVSL feliciteert CAMRAS met heropening gerestaureerde radiotelescoop.

Op zaterdag 5 april 2014 is de radiotelescoop van Dwingeloo na een ingrijpende restauratie heropend. CAMRAS is de nieuwe naam van de Dwingeloo telescoop en staat voor "C.A. Muller Radio Astronomisch Station".

radiotelescoopMuller was de ingenieur die de telescoop heeft ontworpen. De gerestaureerde telescoop gaat gebruikt worden door radio(sterrenkunde)amateurs en krijgt ook een educatieve functie om bij de jeugd interesse te kweken voor wetenschap en techniek. De opening was dan ook voor veel kinderen een happening. Op de foto ziet U het moment waarop door het draaien van de telescoop tientallen ballonnen, gekleurd als aardglobes, uit de schotel gaan vallen.

Met deze telescoop werd vanaf de jaren vijftig baanbrekend astronomisch onderzoek verricht. De structuur van onze Melkweg is er voor het eerst mee in kaart gebracht!

En wat heeft de LVSL daar mee te maken, zult u denken.

Dat zal ik u uit leggen.

Herman Kleibrink was met Emile Timan, mede-oprichter van de LVSL en een verwoed filmer. Herman Kleibrink was echter ook (als fotograaf) verbonden aan de Leidse Sterrewacht. Hij maakte van nabij de spannende jaren mee rond het begin van de radio-sterrenkunde, waar Leidse astronomen (Jan Oort, Henk van der Hulst) leidend waren met grote ideeën en grote ontdekkingen.

Die periode, culminerend in de bouw van de grote radiotelescoop in Dwingeloo, heeft Herman Kleibrink, in een inmiddels klassiek geworden film vastgelegd: "De bouw van een radiotelescoop".

De LVSL beschikte nog over een "originele" 16 mm kopie van deze film. En het is deze kopie die ik namens de LVSL, aan de voorzitter van Camras mocht overhandigen.

De LVSL vond dat de film bij CAMRAS beter op zijn plaats was, en bij CAMRAS zijn ze zeer gelukkig met hun nieuwe bezit. Of ook de film nog enige restauratie behoeft, want hij is inmiddels 56 jaar oud, is nog niet bekend.

Er zijn wel digitale versies van de film in omloop, weliswaar met een betrekkelijk lage resolutie. Zie http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.16325822.html

Lambert Swaans
18 april 2014

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)