Het meest inspirerende shot van...Ben Seresin

De Nieuw-Zeelandse cameraman Ben Seresin heeft gefilmd voor Tony Scott (Unstoppable), Michael Bay (Transformers: Revenge Of The Fallen) en Gore Verbinski (Pirates Of The Caribbean: At World's End), en heeft daarmee waarschijnlijk meer explosies gefilmd dan wie dan ook. Zijn meest inspirerende shot komt uit de film 'I am Cuba' (Soy Cuba). De film komt uit 1964 en is geregisseerd door Mikhail Kalatozov en cameraman Sergei Urusevsky.

Deze Russische productie werd gemaakt in samenwerking met het Castro regime en behoort tot de beste Russische films. Enigszins vreemd is dat wel omdat door het gebruik van de jazz muziek erg westers aandoet. De hele film is absoluut het bekijken waard. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de nachtclub scene. De camera zit zo dicht op het onderwerp dat je als kijker de neiging hebt om een stap terug te doen. Over het maken van deze film is zelfs een documentaire gemaakt: "The Siberian Mammoth."

Ben Seresin over de film:
"Wat mij het meest interesseert is de kracht van het openingsshot van I Am Cuba. Het heeft een authenticiteit en schoonheid die uniek is. In sommige opzichten is het een vrij ontoegankelijke film - hij is 50 jaar oud, cultureel heel anders en super gestileerde, maar de openingsshots tonen de unieke kracht van het filmmaken. Het begint zonder acteurs, en wanneer verschijnen zijn ze erg terughoudend, maar je krijgt echt het gevoel dat je er bij bent. U kunt de sfeer bijna aanraken en proeven.

De opening is een vrij eenvoudig helikoptershot over de boomtoppen, met behulp van bijna een vaste camera in een half totaal. Daarna is de camera gemonteerd op een boot die stroomafwaarts vaart, met een laag camera standpunt. Het is een zeer brede hoek, bijna fisheye maar wordt niet vervormd, en het is een mooi beeld, zeker als je beseft hoe beperkt de techniek toen was.

Plotseling staan we op een dak waar een band speelt, en de camera gaat met een kraan of lift naar beneden en volgt mensen in het zwembad en zelfs onderwater. De filmmakers hebben dagen gebouwd aan deze complexe constructies om de camera te vervoeren, en afgezien van het openingsshot is de camera altijd heel dicht bij het onderwerp. Ik heb geen idee hoe ze het gedaan hebben, maar het is erg krachtig. Als een shot je niet in het verhaal trekt dan heeft het zijn doel gemist."

Openingsshot I am Cuba:

iamcuba

(Het fragment kan helaas niet op onze website geplaatst worden dus bekijk het op YouTube).

Nightclub scene:

Documentaire "The Siberian Mammoth": http://www.youtube.com/watch?v=SChhY0auEdI&feature=youtu.be

Bron: nofilmschool.com

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)