Een mens blijft zich verbazen...

Jaren geleden, ik was nog maar net lid, kregen wij leden de opdracht voor een wedstrijd: verfilm een mop met een gezegde. Nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd, want ik ken er wel een paar. Zo kwam ik op het idee om een film te maken met als titel: Schoenmaker blijf bij je leest”, een verhaal over een overwerkte gynaecoloog, die voor een week ruilt met een tandarts.

De tweede film, want ik stuurde er maar gelijk twee in, had als titel “Oefening baart kunst’, een film over een varkentje, die naar het mannetje (een zeug) gebracht moet worden en dat nogal leuk vindt. We filmden in een groepje, hadden de meest uiteenlopende camera’s, hadden nog nooit gehoord van kadrering, storyboard of belichting. In die club van toen zaten toen al goede filmers, die al menig prijsje verdiend hadden, dus de concurrentie was hevig.

Er waren 10 films ingestuurd en toen de vierde prijs genoemd werd en ik nog steeds niet genoemd was kreeg ik het toch wel warm van de spanning. Uiteindelijk werden mijn films beloond met een eerste en tweede plaats. En dat voor een beginner!!

Naderhand hoorde ik, dat diverse goede filmers ontevreden waren over de uitslag. Zij hadden goed filmwerk geleverd, zoals een film moet zijn en ik met camera’s, zonder gebruik van witbalans, waar ik nog nooit van gehoord had, wint de hoofdprijs. Wat bleek het geheim te zijn: als je een filmpje maakt met gelach in de zaal, of met een ondeugende ondertoon, dan scoor je altijd hoog, al zijn de beelden nog zo matig.

Die onvrede van toen van die goede filmers, die echt werk gemaakt hadden van hun film, en helemaal niets wonnen, zelfs geen eervolle vermelding, dat gevoel had ik nou afgelopen maandagavond zelf, terwijl ik helemaal geen film had ingeleverd. Eigenlijk vond ik de slotconclusie van de jury, dat de winnende film alles in zich had wat de titel aankondigde wel een beetje simpel, gezien de hoeveelheid werk wat er aan besteed was. Aan veel filmers worden goede cursussen aangeboden door het bestuur, we leren over kadrering, camerastandpunten en beeld uitsnede.

Misschien wil het geachte bestuur toch eens wat meer letten op die filmers, die steeds hun nek uitsteken met goed filmwerk, want op deze maandag hebben zij zich afgevraagd: waar heb ik al die moeite voor gedaan.

Henk Robbers
3 april 2014

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)