Verslag clubbijeenkomst LVSL op 31 Maart 2014

Filmwedstrijd over het onderwerp: “CRISIS”

De zaal is goed gevuld en goed verwarmd wanneer de voorzitter enkele mededelingen doet, waaronder een 1 aprilmopje. De uitdag is afgelast, hetgeen geen mop is, maar bittere ernst. Te weinig belangstelling! Dit hoort men niet vaak in de LVSL. Volgend jaar beter? Het bestuur zal zich beraden.

Snel dan maar naar de 9 ingezonden films, welke dit keer beoordeeld worden door Marion Smit, Pim Perquin en Dick Brouwer. Eén vrouw en twee mannen, dat moet altijd goed gaan. 3 minuten opstarten en juryberaad, het getal 3 is heel belangrijk

1. “System Errors” van Michael de Bruin.
Een technisch bijzonder geslaagde film over de terugkomst van vroegere aardebewoners na 200 jaar. Heel knap worden een soort Mandela-huisjes gelost vanaf het ruimteschip totdat er een fout in de computer van de regisseur (een rol, vaardig gespeeld door Michael zelf) optreedt en er een woning verkeerd wordt geplaatst. Crisis op moeder aarde!

2. “Wie ben ik?” van Norbert Entken en Else van Laere.
Een meisje, dat ons aller dochter zou kunnen zijn, bevindt zich in een identiteitscrisis. Heel mooi uitgebeeld in de eerste scène op het bewegend touw. Zij schommelt van links naar rechts en dus ook weer van rechts naar links. Twijfel ook in de stem. Wie ben ik? Ze is onbereikbaar. Crisis. Voer voor de psychologen onder ons.

3. “Crisis achter de PC” van Anneke van Rooyen.
Van Anneke kan je altijd iets geks verwachten. En ja hoor daar komt zij met de hele Elfstedentocht op haar hoofd. Gefilmd met de rug naar de camera zit zij achter de PC en wordt gehinderd door het lawaai van de dagelijkse herrieschoppers in onze samenleving, wat zij tegengaat door telkens een andere muts op te zetten. Het verhaal wordt wat gecompliceerder wanneer Anneke onder de tafel zakt en wij de titel lezen: Leuker kunnen wij het U niet maken. Of wel? Is dit de crisis, waar zij uit moet komen? Zij weet zich op te trekken aan haar wijsvinger, zet haar PC uit, ontdoet zich van al dat breiwerk op haar hoofd en glimlacht in de camera. Guitig bekkie en uit is de pret.

4. “Lonelyboy” van Henny Hartevelt. 
Story van een vies mannetje op een eenzaam appartement, dat hondenvoer eet, hetwelk na fermentatie in zijn maag nog steeds eetbaar blijkt voor een passerend hondje. Hij verkeert in een seksuele crisis en weet daar niet mee om te gaan. Zwerft door Leiden, valt letterlijk en figuurlijk op zijn bek wanneer hij op een knappe dame in rode japon dreigt te vallen. Het mannetje heeft gezien zijn wandelgang iets in de onderbuik????? Tenslotte een roofoverval in de sigarenzaak wat leuk gespeeld wordt door de winkelierster en dan de verleiding na een stevig glas wijn door een meisje van de straat. de buurman, ook niet helemaal schoon, sterft hij niet aan de CO2- vergiftiging maar dondert gebonden op een stoel op zijn zij. Eenzaamheid ten top!

5. “Creatief in crisistijd” van het damescollectief ERWT
Dan zijn wij bij de dames ERWT beland. In een doorzonkamer zitten de vier leden van ERWT gezellig te praten en zij weten heel knap het onderwerp van gesprek op de financiële crisis te brengen. Een blouse van C&A, een vakantie naar Centerparcs, een wijntje van de Aldi, alles doet het net zo goed en er wordt de gek gestoken met de High Tea, die op het verlanglijstje van een dochter staat. Wat nou crisis? Pauze, de jury blijft aan het werk.

6. “Crisis in de polder” van Pim van de Ende
Pim staat in een weinig flatteuze houding foto’s te maken van grutto, kieviet en reiger. Even dacht ik aan een beïnvloeding door Peter Versluys, maar dan komt de veldwachter en arresteert hem omdat hij zich niet stoort aan de bordjes verboden toegang en eigen weg. Gebonden, creperend op de achterbank wordt Pim afgevoerd. Dan komt er een slimme aannemer, die het bordje vrije doorrit over het bordje hangt. Welk bordje? Ik lette niet goed op. Er was sprake van een crisis bij de fotograaf, de agent en de toeschouwer. Aannemers zij altijd al slim geweest.

7. “Crisis film” van Coby Haring en Joop Mosterd
Het is pokkenweer en de hoofdrolspeler komt rillend thuis in de Merenwijk en zet de toeschouwer op het verkeerde been door in zwemkledij uit het vertrek te komen waar hij even daarvoor warm ingepakt naar binnen ging. Wat krijgen we nu? Dan gaat hij door een andere deur en komt naar buiten en staat op een zonnig strand. Dan loopt hij met opgeheven hoofd en vaste tred naar de zee. Het kan niet beter. Een juiste beslissing!

8. “Crisis”, een film van Toon Verhoeven.
Even wennen dat je Joop nu in de rol van patiënt bij de zielenknijpster Coby ziet liggen op de bank. Met veel overtuiging vertelt de patiënt alleen nog maar mooie jonge meiden te zien en de intimiteit te missen na 30 jaar huwelijk. De therapeute praat zo min mogelijk maar noteert alleen maar in haar kolommen, waarna zij mogelijk de juiste diagnose kan stellen. Joop speelt prachtig de man die zijn fysieke aftakeling niet kan verdragen. Maar waar zit hij nu in? Wanneer de therapeut voorstelt nog één zitting te willen houden, vertelt de patiënt en passant dat hij vorige week een Ferrari heeft gekocht. Een volgende sessie is niet meer nodig, want het is een gewone midlifecrisis, waar therapeutisch niets aan te doen is. Patiënt is blij met deze diagnose.. Een film met heel goede opnames zonder veel wisselingen van camerastandpunten.

9. “2013”, een film van LEPE Wie zijn LEPE? Leo Voorham en Peter Hoek.
Een zwerver anno 2013 loopt alle vuilnisbakken af om deze te onderzoeken op voor hem nog bruikbare dingen, zoals etensresten. Hij weet zich te beheersen, want je ziet hem nergens de mond vol proppen met afgedankte hamburgers en boterhammetjes met pindakaas. Tenslotte wordt het hem te gortig en stort hij zich op de broodbrokjes die een dierenliefhebber heeft uitgestrooid voor de eendjes. Goede film met veel vaart binnen de minuut.

winnaar lepeDe jury gaat weer in conclaaf en neemt na tien minuten plaats achter de jurytafel. Dick heeft de beste stem, bas bariton, en leest het rapport voor. Allemaal goede films, de één wat meer over een crisis dan de ander, maar dat deed niets af aan de kwaliteit.

Tenslotte worden 3 films genomineerd als de beste: “2013” van LEPE, “Crisis” van Toon Verhoeven en “Wie ben ik” van Norbert Entken en Else van Laere ?

De film “2013” van LEPE ( Leo Voorham en Peter Hoek) krijgt de eerste prijs, een van ijzerdraad gemaakt filmertje en een prachtige witte roos van het land. De andere filmers gaan ook naar huis met zo’n zelfde roos. Waarna sluiting van deze geslaagde clubavond.

Wout de Bruijne
31 maart 2014

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)