Verslag filmanalyse-avond 3 maart 2014

Maandag 3 maart was de eerste maandag van de maand, dus filmanalyse. Toon Verhoeven verzorgde deze avond. Hij begon te vertellen dat hij filmanalyses ging geven, dus geen beoordeling en zeker geen jurering, maar puur analyses van de ingestuurde films. Er waren zes films ingeleverd en Toon gaf van elke film een vrij uitgebreide analyse; tot na de klok van elven wist hij de makers van de film en de andere aanwezigen met zijn analyses te boeien.

De eerste film was van Gerard Timmers over de ”Flower Parade 2013” in Rijnsburg. Een onderhoudend verslag van dit bloemencorso, vond Toon en vond ook ik als toeschouwer in de zaal. Analyse van Toon: weinig close-ups en statische opnamen vanaf één punt, daardoor blijf je als kijker op afstand.

De tweede film betrof de film “Het Kerstgevoel” van Henriette van Raalte. In deze film geeft Henriette haar persoonlijk kerstgevoel weer met mooie sfeerbeelden. Een rustige film, waarin de kerstsfeer goed verbeeld is, aldus Toon. Als de film – 8 minuten – wat korter was geweest, zou deze nog onderhoudender zijn geweest; want vanwege het lage tempo van de film is een lengte van 8 minuten aan de lange kant, vond hij.

De derde film was van Estelle Daae: “Een rondje Lake Michigan”. Een leuke vakantiefilm met een boottocht en met sluizen en met opnames in een opvangcentrum voor beren. Naar aanleiding van een opname vanuit de auto gaf Toon als tip: houd de camera los in de hand, dan kun je schokken opvangen.

Vervolgens werd een speelfilm uit 2009 gedraaid, waarin een groep LVSL-ers optrad, met als titel “De actieve filmer”. Prachtige rollen voor Pim van de Ende, Roelof Zaadnoordijk, Mario Mazzacani, Wim Blansjaar, Jacques Lelieveld, Martin Moerman en Annelies Kuiper-Buurman en voor de heer Linthout, eigenaar van een fotowinkel, die ook op deze avond aanwezig was. Toon concludeerde dat het eigenlijk om drie films ging: “De actieve filmer”, “De actieve fotograaf” en “De camera, die mensen laat verdwijnen”. Analyse van Toon: de film was sterker geweest met één verhaallijn en met een eenvoudiger en geloofwaardiger verhaal. Ik vond het wel komisch om de medeleden van de LVSL te zien optreden in de film, vooral Mario vond ik een groot komisch talent.

De vijfde film was een film over “Jan en Truus op vakantie in Maleisië”, een film van Wil Bakker en Tiny Kreuger. Op komische wijze liet de film de voor Jan en Truus wondere Aziatische wereld zien. In een film van 7 minuten gaven Wil en Tiny de hele vakantie weer. Knap en komisch, vond ik.

Tot slot werd een film gedraaid over “ GSV De Sleutels”, een film van Hans Stauttener en Patrick Randsdorp. Het betrof een opdrachtfilm van de Gehandicapten Sport Vereniging. Mooie messcherpe en afwisselende beelden waren te zien, waarin een aantal activiteiten werd getoond zoals zwemmen, schieten en bowlen. Het interview met slechts een enkele vraag en een kort antwoord viel een beetje in het niet in deze film, vond Toon. Ook de andere analyses van Toon riepen bij Hans Stauttener reacties op: zo kreeg deze filmanalyse-avond een laat, maar levendig slot.

Uw gelegenheidsverslaggever vond – van een aantal LVSL-ers mag een verslaggever alleen maar verslag geven en geen mening hebben , maar ook een objectief verslag is subjectief, mensen - ik herhaal: uw verslaggever vond, dat Toon Verhoeven een perfecte avond heeft gegeven, waarin hij zijn analyses steeds met beelden uit de film adstrueerde en waarin hij de films zakelijk en rustig analyseerde. De betreffende filmers en de aanwezigen kunnen uit zijn analyses de nodige tips halen. Duidelijk is ook, zoals André in zijn dankwoord zei, dat zo’n avond voor een analyticus aardig wat werk met zich brengt.

Jan van Zoest
7 maart 2014

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)