Kopij voor LVSL Nieuwsbrief no. 27

Via Pim Perquin komt het idee en de vraag naar mij, om o.a. mijn kippenfilm op de LVSL Website te plaatsten. Het bestuur is van mening dat de LVSL Website een up-date nodig heeft. De website is immers ons visitekaartje, zegt het bestuur. Daarmee ben ik het 100% eens. Ik vind het oké dat het bestuur mijn kippenfilm op LVSL website plaatst. Het is gewoon een soort van eer.

Kort na deze vraag, ontvangen Henny Hartevelt, Else van Laere en ondergetekende van Toon Verhoeven het verzoek, onze winnende films via YouTube in het LVSL kanaal te plaatsen. Merkwaardig dacht ik, het bestuur zou toch onze films op de website plaatsen, toch niet op YouTube? Deze gang van zaken (in de goede zin van het woord) had ik werkelijk niet verwacht.

Staat onze website dan niet los van YouTube? Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik persoonlijk niets met YouTube heb. Mogelijk ben ik ouderwets en loop ik achter? Of loop ik misschien voor?

Wat is er mis met YouTube? Niets, echt niet, totaal niets. De oplettende uploader weet precies waar hij/zij aan toe is. Daarin ligt voor mij de oorsprong om niets met of via YouTube te doen. Zodra ik akkoord ga met de voorwaarden van YouTube, b.v. om mijn film op YouTube te plaatsen, geef ik (ten aanzien van de geplaatste film) mijn rechten volledig weg aan YouTube. YouTube is dan de nieuwe eigenaar en mag / kan dan alles met mijn film doen, zelfs winst maken.

Ik wil zelf de regie én de rechten over mijn filmproducties houden. Ik heb dus mijn toezegging aan het bestuur, betreffende mijn kippenfilm, helaas moeten intrekken. Films met andere delen is heel mooi, de LVSL website (zonder inmenging van YouTube) is daarvoor denk ik een uitstekend en veilig middel. Zeer jammer dat ik onze website niet kan verrijken.

De YouTube grabbelton waarin goede films belanden en ook héél véél troep- en waaruit tomeloos gedownload wordt, is niet mijn ding. Ik vraag mij af waarom mensen hun (privé)films met het grootste gemak te grabbel gooien. Met mijn films ga ik zorgvuldig om, ze zijn en blijven privé en belanden soms in het LVSL filmarchief. Mensen die in mijn film(s) voorkomen zet ik, uit respect, niet zomaar op YouTube. Ook heb ik rekening te houden met de opdrachtgever(s) van de film. Misschien stof om over na te denken. Het is een feit dat een grote groep mensen hierover geheel niet nadenkt, of wel.... maar aan alles gewoon maling hebben. Het is maar waar je voor kiest.

Peter Versluys
d.d. 11 februari 2014

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)