2 maart 2020, 1e Maandag van de maand: Filmanalyse

De films zijn bekeken door André van der Tuijn en Jaap Rostohar.

Vooraf zijn er aantal belangrijke mededelingen voor de leden:

  • Denk aan de filmwedstrijd op 30 maart a.s. met het thema “Bevrijd” of “Bevrijding”. We sluiten met dit thema aan bij de themafestival van de NOVA.
  • Indien iemand een idee heeft voor (deel van) een avond of een opmerking; Geef dat door aan de AC (Activiteiten Commissie).
  • Er zijn nog diverse andere NOVA-festivals. Voor de NOVA-leden na te zien op de site van ZH’12.
  • Ook geeft de NOVA een aantal cursussen w.o. een cursus; “De lichtvoetige film”. De cursus moet leiden tot een heuse film.

Zonder commentaar wordt de film met de titel “Ere wie ere toekomt” vertoond. Het gaat over het verlenen van een koninklijke onderscheiding aan Pim Perquin, oud-voorzitter en redder van de LVSL. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, spelt de onderscheiding na een mooie toespraak bij hem op. Hoewel Hans van Gerven als lid van de LVSL zich bijzonder heeft ingespannen voor deze koninklijke onderscheiding is de doelgroep van deze film de leden van de basketbalclub, het huidige ZZ-Leiden. Pim heeft in het verleden ook voor deze club zijn uiterste best gedaan. De vijftien minuten durende toespraak is in de film op het deel van de basketballers tot vier en een halve minuut ingekort.

 De eerste film, “Hué, de verboden stad” is van Kees Simmerman. De film is een reisverslag van een rondreis door Vietnam. Aan het einde van de film is een promo geplakt voor een vervolgfilm. Extra informatie wordt verstrekt door een mooie voice-over. De analisten gingen dieper in op stabiliseren en rechtzetten van beelden. Dat gold ook voor volgende films. Uit antwoorden bleek dat die handelingen niet allemaal met iMovie kunnen. Er zitten beelden in de film die niet effectief de film ondersteunen. Hier geldt “kill your darlings”.

De tweede film heet “Nieuw licht op Leithon”. Het is een film in opdracht van het Leiderdorps museum en ter ondersteuning van een expositie. De film is in een aantal hoofdstukken met een onderwerp opgedeeld. De film behandelt een breed gebied en de informatie die over het publiek wordt uitgestort is misschien iets te veel van het goede. Mooie, professionele beelden en goed verstaanbare voice-over. De aftiteling is erg lang.

De derde film is een trouwfilm van “Wout en Marieke” van Willem de Koning. De titel met behulp van de uitnodiging is leuk en gaat netjes over in het “echte” beeld. Goed gebruik gemaakt van inserts over de tekst van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het geluid is uitstekend.

Een vierde film is een vakantiefilm van Wim Blansjaar met de stad “Wenen” in de hoofdrol.

De film verhaalt o.a. van de Habsburgers die eeuwenlang over Oostenrijk en omliggende landen hebben geregeerd. De voice-over geeft interessante informatie. Ook hier opmerkingen over “kill your darlings” en verbeteren van camerastandpunten in de montage. Een onderhoudende film.

De avond is aardig uitgelopen en daardoor wordt één film doorgeschoven naar de volgende filmanalyseavond.

Arie de Ridder

Foto's: Coby Haring
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)