Nieuws uit Regio ZH’12

Festivals
Het Regiofestival wordt dit jaar georganiseerd door de RVSL. Het festival wordt gehouden op 25 april 2020 in De Tuyter te Krimpen aan den IJssel. Voor dit festival zijn ook films genomineerd van de LVSL, die allemaal gedraaid kunnen worden.
Het Regiofestival 2021 wordt georganiseerd door Film- en videogroep Rijnmond. Waarschijnlijk op 24 april in De Stoep in Spijkenisse.

Het Themafestival Vrijheid, wordt door Cine’67 georganiseerd in oktober 2020. Plaats en datum nog niet bekend.
Het Themafestival 2021 moet door de LVSL worden georganiseerd in oktober 2021. Waarschijnlijk wordt dat in Vogelvlucht gehouden. Er komen ongeveer altijd 80 bezoekers naar dit Themafestival.
Het Thema moet nog bepaald worden. Suggesties zijn welkom.

Het Reisfilmfestival wordt georganiseerd door Toverlint uit Gouda op 18 juli 2020 in het Filmhuis te Gouda. Iedere club kan een film aanleveren onder voorwaarde dat het een reisfilm betreft. Het verzoek van de organiserende club is om de films voor 18 mei 2020 aan te leveren, omdat ze nog moeten worden omgezet naar het formaat geschikt voor een bioscoop (DCP-formaat?). De films moeten aangeleverd worden op MP4 formaat.
Als LVSL moeten we nog een film kiezen, die naar dit festival gaat.
Als je het festival wilt bezoeken, moet je van tevoren kaarten reserveren. Dat kan t.z.t. via de site van ZH’12.
Het Reisfilmfestival in 2021 wordt georganiseerd door de HAF uit Den Haag.

Opleidingstrajecten
Bij Regio ZH’12 is een opleidingstraject, dat bestaat uit 4 fases. Iedere fase beslaat twee zaterdagen.
Als alle fases doorlopen zijn, is er een koptraining om jurylid te worden bij ZH’12.
In 2019 waren er te weinig deelnemers en daarom is besloten om samen met Noord-Brabant en Zeeland een zogenaamde “Highlightcursus” te geven. In deze cursus werden uit alle fases bepaalden onderwerpen besproken.
Te onderzoeken valt wat de belangstelling bij de leden van de LVSL is voor zo’n traject. Ieder traject moet minimaal 16 deelnemers hebben.
Er wordt nu ook gekeken om zo’n traject samen met Utrecht te organiseren.

NIEUW PROJECT: De lichtvoetige film
Dit project beoogt het tot stand komen van films met een lichtvoetige touch.
In totaal worden er vier cursusdagen georganiseerd in de periode april-november 2020- Daarna is er nog een evaluatie met een laatste kans voor verbeteringen voordat de film in première gaat Het project wordt geleid door André van der Hout. Hij zal na de zomer bij de LVSL 4 cursusavonden verzorgen.
Inhoud van het project:
DAG 1 INTRODUCTIE (max 30 personen) Kosten 40 euro per persoon.
Van idee naar script. De eerste dag maken we kennis met de deelnemers en de aangedragen ideeën. Iedereen komt met een vertrekpunt. Dat kan een krantenartikel zijn, een merkwaardige buurman, een autobiografisch gegeven, een mop, een ongenoegen, noem maar op (ideeën al is het maar I regel van tevoren aanmelden). Aan de hand van voorbeelden praten we door over een lichtvoetige uitwerking. Voor zover dat nog niet het geval is worden groepjes gevormd. De rest van de workshops is kleinschalig met maximaal vier groepen die tegelijkertijd aan het werk zon. Na deze eerste dag kan er beslist worden om door te gaan of niet door te gaan. Het is een traject voor mensen, die echt een film willen maken en ook al een idee hebben.
DAG 2 WORKSHOP SCENARIO EN STIJL (max 12 personen, twee parallelgroepen)
Dag 1 t/m 6 kosten per film/groep 300 euro. Hierbij inbegrepen eten en drinken.
Van scenario naar draaiplan. Per groepje worden de scenario's beoordeeld en bijgeschaafd. Waar liggen de kansen voor een lichte toonzetting? Wat zijn eigenlijk de eigenschappen van een komedie? Mag die ook 'zwart' zijn? Gaat het om komisch acteren, of komische situaties? 's Middags aandacht voor cameravoering en filmische vormgeving. De keuze voor beelduitsnede en camerastandpunt. Ook beelden kunnen een glimlach oproepen. De kunst van het improviseren.
DAG 3 WORKSHOP SPELREGIE (max 12 personen, facultatief)
Voor wie speelfilm gekozen heeft is er bijv. de mogelijkheid lessen te volgen op gebied van spelregie en casting, mise en scène. Voor anderen zal choreografie, locatiescouting of productie interessanter zijn. Toegesneden op en afhankelijk van de vragen uit de groep.
ZOMER 2020 DRAAIPERIODE VOOR ALLE GROEPEN
DAG 4 WORKSHOP MONTAGE (max 12 personen, twee parallelgroepen)
Script weggooien of bewaren? Terug naar de uitgangspunten, terug naar synopsis.
Montagestijlen, dialoog snijden. Uitdelen en incasseren. Rust versus dynamiek, een las heeft twee kanten, er zit altijd een slechtste stuk in een film. Bescherm je acteurs. Rust of onrust, confrontatie of harmonie. Muziek of niet? Stijl van montage. Technische tips. Structuur en opbouw van een film. Het nut van viewings en nieuwe ogen.
DAG 5 FINISHING TOUCH (max 12 personen, facultatief)
De nagenoeg voltooide eigen werkstukken worden voor iedere groep geëvalueerd met opmerkingen over vorm, verhalende ontwikkeling en analyse van enkele lassen- Daarnaast is er aandacht voor de structuur van de film, in- en uitstapmomenten en de kunst van het weglaten. Er wordt geschakeld van detail naar globale opbouw en ritme.
AVOND 6 PREMIÈRE

Heb je belangstelling voor dit project en ben je lid van de NOVA, dan kun je deelnemen en voor 1 april 2020 bekend maken of je mee wilt doen. Houd de nieuwsbrieven van ZH’1 dus goed in de gaten.
Ook de landelijke NOVA zelf gaat een project opzetten om mensen aan te zetten een film te maken. Hiervoor wordt een financiële bijdrage door de NOVA gedaan uit het Hogenbijlfonds. Dit fonds is aan de NOVA overgedragen en kan gebruikt worden voor dit soort projecten. De docenten worden geworven uit eigen NOVA-gelederen. Te denken valt aan H. Joosten, Tony Jacobs, Franka Stas, enz.


lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)