Verslag van de Workshop op 24 februari 2020

Het is weer de laatste maandag van de maand en dan hebben we….. montageworkshops.

Toch makkelijk zo’n horizontale programmering; je weet van tevoren wat de avond gaat brengen. Heb je belangstelling voor het onderwerp dan kom je en anders niet. Maar over belangstelling hebben we nooit te klagen.
Workshops zijn geen cursussen. Een cursus volgt een vaste lijn met een begin en een einde. De workshops zijn veel meer ingedeeld in thema’s met iemand die als gespreksleider optreedt. De andere deelnemers hebben een grote eigen inbreng en kunnen de invulling van de avond mede bepalen door vragen te stellen of op een specifiek onderwerp in te gaan.

Er zijn workshops met de programma’s van Magix, Edius, iMovie, Final Cut Pro en Adobe Première.

Bij Magix kwam het stabiliseren van beelden aan de orde, tekstballonnen maken die met bewegende personen meegaan. (’t Waren trouwens zwanen) Ook werd er een mutsje getekend die op het hoofd van een lopende man werd gezet. Bij Magix wordt ook, als er één is ingeleverd, een film geanalyseerd en eventueel met Magix aangepast.
Bij iMovie waren door vakanties minder mensen aanwezig. Men had een kennisquiz voorbereid en was men bezig met beelden van de Scratch in de Pieterskerk in een twee-cameramontage.
Bij Edius was men bezig met Quicktitler en het toepassen van verschillende effecten zoals het ronddraaien van beelden. Na de pauze zou “greenscreen” aan de orde komen.
Bij Final Cut Pro was men bij binnenkomst bezig met allerlei vormen van ondertiteling.
Bij Adobe Première was men druk bezig met het maken van maskers en uitsnijden van beelden.

Een cursus moet je dus niet verwachten. Dat kan ook niet omdat het onderlinge kennisniveau van de deelnemers enorm kan verschillen. Iemand die net lid is van de vereniging kan nou eenmaal niet hetzelfde weten als iemand die al een aantal jaren meedraait. Maar een nieuw lid kan best wel eens op een knopje gedrukt hebben dat door een ander nog nooit is aangeraakt. En dan komt er een vraag waar niemand echt een antwoord op heeft. Wisselwerking is er dus altijd.
Ik weet zeker dat er voor iedereen wat in het vat zit want vragen staat vrij en er komt altijd een antwoord.

Arie de Ridder
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)