Verslag LVSL-avond 3 februari 2020

André opent de avond en dient vast de appetizers op voor de avond van 10 februari met als docent Joost Timp en voor de avond van 17 februari, op welke avond de jaarvergadering wordt gehouden, die – ongebruikelijk – begint om 19.30 uur.

Voorts meldt hij dat de Cinefleurwedstrijd van 2 februari 2020 voor de LVSL teleurstellend is verlopen: de derde plaats na Amfi en Aalsmeer en vóór Noordwijk.

De uitslag, zo betoogt André, wordt niet betwist, maar de verschillen in waardering van films door de verschillende juryleden waren te groot met soms vijf tot negen punten verschil. Met zulke grote verschillen dient zich de vraag aan welke criteria de juryleden hanteren? Hij heeft de bestuurders van de Cinefleurclubs uitgenodigd om na te denken over een meer op elkaar afgestemd beoordelingssysteem.

 

Leo van Aubel is op deze filmanalyse-avond de analyticus van dienst.

Hij begint gemakkelijk, want de eerste film hoeft niet beoordeeld te worden.

Het is een film/slideshow van Marion Smit over Sint Petersburg en dan met name over de zangers/monniken in de Petrus en Paulus kathedraal. Hoe laag kunnen deze zangers zingen? Ik meende een lage G te horen ! De beelden - stilstaande en bewegende – heeft Marion gemonteerd op de muziek. Een fraaie impressie van de kerk en van de Russische muziek.

Ook de tweede film hoeft niet geanalyseerd te worden. Leo rust uit.

De film is gemaakt door Pim Lukkenaer, die weer lid is geworden van LVSL. De film gaan over Max Liebermann, een Duitse impressionistische schilder, die tussen 1870 en 1914 veel in Noordwijk heeft gelogeerd en daar ook heeft geschilderd.

De derde film is ook van de hand van Pim Lukkenaer en laat de Liebermann-route zien, die in Noordwijk is uitgezet. Hij vergelijkt in de film de plaatsen op de route met die op schilderijen van Liebermann.

Het oordeel van de analyticus: Een boeiende documentaire, die uitnodigt om de route te gaan lopen en een informatieve voice-over.

 

Vervolgens worden twee films vertoond van Hans van Gerven over Landgoed Oostergeest in Warmond. De eerste film laat een rondleiding zien door de eigenaresse van het landgoed, mevrouw Leemans- Van Nispen tot Pannerden. Deze film geeft al een aardige indruk van het landgoed en is, zo blijkt, de opmaat naar de hoofdfilm van Hans van Gerven: “…Natuurlijk Landgoed Oostergeest Warmond”. Deze laatste film duurt 20 minuten 56 seconden.

Hans is vele malen – meer dan dertig keer – op het landgoed geweest om te filmen. Zijn geduld is beloond en hij heeft fraaie opnames gemaakt van een tulpenboom die in bloei komt, van jonge waterhoentjes, die uit het nest komen, van de imker, die vertelt over zijn bijenvolken en vooral van de ooievaars.

Leo van Aubel vindt dit een film voor een breder publiek; de film heeft fraaie beelden en een informatieve voice-over. Boeiend om naar te kijken en te luisteren. Het geluid van vliegtuigen op de achtergrond bij voorbeeld vindt Leo soms wat storend; Hans legt uit dat een ooievaarsjong dat voor het eerst uit het nest vliegt, niet wacht tot het vliegtuig voorbij is en voorts heeft een stormachtige wind hem aantal keren parten gespeeld.

Gerard de Boer geeft een oordeel over het geluid: breng het geluidspoor naar het programma Audacity en dan zie je meteen dat er sprake is van een sterk wisselend geluidsniveau in deze film. In Audacity kun je dan het geluid aanpassen. Dit vergt wel geduld, maar het geluid kan dan volgens Gerard wel zodanig verbeterd worden dat de ondertiteling bij de nu nog slecht verstaanbare woorden van de imker dan niet nodig is.

Al met al concludeert Leo dat de film zijn inziens een drie-sterrenfilm is.

Jan van Zoest

Foto’s: Coby Haring
lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)