Verslag Cursusavond 13 januari 2020

Vanavond is de eerste cursusavond in 2020 bij onze filmclub:

  • Aanvankelijk zou Joost Timp, momenteel programmamanager bij Endemol, de eerste van een reeks cursusavonden tot en met mei verzorgen. Echter door zijn werkzaamheden wordt de start van deze reeks verplaatst naar 10 februari;
  • Vanavond zal Jaap Rostohar deze avond vullen en ons allerlei tips en trucs laten zien. Hij geeft uitleg hoe zijn gewonnen film tot stand is gekomen, waarbij de toepassingen van GreenScreen niet kan ontbreken;
  • Verder attendeert de voorzitter ons er op dat er nog Cinefleurkaarten te koop zijn tijdens de LVSL-avonden;
  • Van de NOVA-leden vraagt hij aandacht voor twee workshops die ZH'12, in samenwerking met NB'80, organiseert;
  • Op 30 maart 2020 is de eerste wedstrijd van dit jaar. Thema is Bevrijding;
  • Verder begroet de voorzitter een nieuw lid: Esther Woltjer en deelt hij mee dat
    Gerard de Boer een boek Pinnacle 8 (huidige versie is 23) in de aanbieding heeft;
  • Tot slot meldt André dat de synchronisatie tussen beeld en geluid, die met de komst van de nieuwe beamer tot “storingen” leidde, is verholpen d.m.v. programmatuur van ELMedia.

 Na het woord aan Jaap te hebben gegeven, gaat Jaap zijn onlangs gewonnen film (met allerlei trucages) voor ons ontleden. Hij start met een aantal intro’s aan de hand waarvan hij laat zien wat er wel en niet in hoeft te staan om de kijker te triggeren. Daarna laat hij zien hoe hij een oude film in een nieuw jasje heeft gestoken. Hij maakt daarbij gebruik van een aantal effecten en overlays die iedereen gemakkelijk van internet kan plukken.

Jaap Rostohar ontleent zijn vaardigheden o.a. regelmatig aan het bezoeken van internet waarop veel tutorials / instructiefilmpjes staan. In zijn beleving mogen montages best wat minder zorgvuldig zijn als de boodschap die je wilt uitdragen maar overkomt. Als die onzorgvuldigheden maar niet al teveel opvallen.

Jaap legt uit hoe zijn film met trucs tot stand is gekomen. Daarbij mag de kennis van het gebruik van “GreenScreen” en “maskers” niet ontbreken.

Na de pauze ligt de nadruk op het gebruik van de “GreenScreen”. Gewoon een grote lichtgroene lap waarvoor je beelden of personen plaatst die een of andere “act” uitvoeren die je met de camera opneemt. Achter deze opnamen kun je dan andere filmbeelden plaatsen waardoor er a.h.w. nepsituaties oftewel trucs ontstaan. Zoals het springen over hoge torenflats. Deze groene doeken kun je als lid van de LVSL lenen. Vraag het aan Hans (Flick) en je maakt een kans.

Als kijker en luisteraar vroeg ik mij af hoeveel tijd, ongemakken en soms frustraties het maken van dit soort films met zich meebrengt. Een indicatie: met een uiteindelijke clip van ongeveer 3,5 seconden is Jaap soms 5 uur bezig. Tel uit je tijd.

Onder dankzegging sluit de voorzitter deze interessante en informatieve avond.

Hans van Gerven

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)