Nieuwjaarstoespraak LVSL 2020

6 januari 2020, voorzitter André van der Tuijn:

Namens het bestuur wens ik iedereen een heel gelukkig en vooral gezond 2020 toe.

We gaan de jaren 20 in. Een nieuw decennium ligt voor ons. En wat er allemaal te gebeuren staat in de volgende 10 jaren ligt in de toekomst besloten. Gelukkig maar, dat we niet alles van tevoren weten.

Wat we wel weten, is dat de jaren 20 nu echt begonnen zijn. En dat we er als filmclub nog steeds zijn. Dat mag toch wel bijzonder genoemd worden, want in de jaren 90 van de vorige eeuw heeft het voortbestaan aan een zijden draadje gehangen. Het was de tijd van de opkomende video met in het begin maar erg matige beeldkwaliteit. Monteren was een hels karwei en de personal computer was nog maar zeer beperkt op videomontage-gebied.

Nu ruim 25 jaar later is dat wel geheel anders. Iedere amateur kan de mooiste videofilms in elkaar zetten met een montageprogramma. Wat is de ontwikkeling toch snel gegaan.

De LVSL heeft er volop van geprofiteerd. Veel mensen met een videocamera liepen tegen dezelfde mogelijkheden en onmogelijkheden op. En daar speelde de LVSL op in. Dat ging overigens met vallen en opstaan, maar er was duidelijk grote behoefte aan kennis op het gebied van videofilmen. Op het hoogtepunt waren er 150 leden lid van de LVSL. Nu zien we, dat er nog maar weinig mensen met een videocamera in de weer zijn. Er wordt nog wel gefilmd, maar dan vooral even snel met een smartphone en dan hup: online ermee.

En wat ook een ontwikkeling is in deze tijd, is dat er steeds minder mensen zich aan een vereniging willen binden. De LVSL merkt dat ook. Het aantal leden is al onder de 90 gezakt.

Om de club vitaal te houden is het zaak, dat we blijven kijken naar potentieel geïnteresseerden, die het leuk vinden om een film te maken. Of die graag naar amateurfilms willen kijken. Als bestuur hebben we daar vaak over nagedacht. Er is al eens een jongerenafdeling geweest. Daar is wel een aantal leden van blijven hangen, maar het grote succes daarvan bleef uit. Onze doelgroep ligt blijkbaar bij mensen van boven de 50. Is dat erg? Nee, wel jammer. Immers de jeugd heeft de toekomst. En ze zijn uiteraard nog steeds van harte welkom.

En toch zijn we nog een bloeiende club met vaak interessante avonden. En daarnaast nevenactiviteiten, zoals deze Nieuwjaarsbijeenkomst, de Uitdag, de Reportagedag en in de Pieterskerk met het Reportageteam. Twee jaar geleden zei ik ook al in mijn nieuwjaarstoespraak, dat ieder lid van de LVSL eigenlijk ook lid is van het Reportageteam. Het is niet een apart groepje binnen de club, maar een wezenlijk onderdeel ervan. Iedereen mag eraan meedoen met zijn of haar specifieke bijdragen.

De LVSL kan alleen maar voortbestaan als iedereen de schouders eronder blijft zetten.

Ik wil hier dan ook nadrukkelijk iedereen bedanken, die ook maar iets heeft bijgedragen aan het reilen en zeilen van de club. De bestuursleden, de commissieleden, de barmensen, de zaalklaarzetters, de stuurgroep van het Reportageteam, de technische mensen, de ledenadministratie, de redactie van de nieuwsbrief, facebook en website.

En niet te vergeten, iedereen, die dit Nieuwjaarsbuffet weer mogelijk heeft gemaakt. Heel hartelijk bedankt daarvoor!

2020 ligt voor ons. Op 2 februari staat Cinefleur weer op de rol. Vorig jaar won de LVSL dit festival, dit jaar weer?

Toch is het winnen van dit Festival erg onbelangrijk als we dat afzetten tegen gezondheid. Er zijn heel wat mensen binnen de club, die zorgen hebben over die gezondheid. Een aantal leden heeft in de afgelopen periode daarom het lidmaatschap opgezegd. Ze zouden graag lid zijn gebleven, maar ze hebben besloten, dat niet meer te kunnen.

Ik heb veel bewondering voor mensen, die ondanks hun gezondheidsproblemen toch vooral optimistisch blijven en niet opgeven. En dat is waar ik ook mee wil eindigen: met optimisme.

Dat we als club nog vele, vele jaren voor plezier en ontspanning kunnen blijven zorgen voor diegenen die het filmen of het kijken naar films in clubverband willen blijven doen.

Zoals u gewend bent, kiezen we ieder jaar een man of vrouw van het jaar. Dit omdat we het gewoon leuk vinden om iemand, die iets extra’s doet voor de LVSL in het zonnetje te zetten.

Dit jaar was de keus niet zo moeilijk. Het is een vrouw en zij is de secretaris van de Activiteitencommissie. In het grootste geheim heeft deze commissie besloten om de secretaris daarvan te kiezen tot vrouw van het jaar. Zij notuleert de vergaderingen van de AC en maakt ieder jaar het jaarverslag van die commissie.

Ik heb het natuurlijk over Ria Wasser.‘Vrouw van het jaar’ (Foto van Lucie van Aubel)

Dan wil ik tenslotte nog een toost uitbrengen op de LVSL. Ik wens iedereen een prachtig 2020 toe.

Proost.

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)