VERSLAG MAANDAG 2 DECEMBER 2019

Als warming-up voor de komende sinterklaasavond kon de voorzitter het niet laten en liet hij zijn achtergrond uit het onderwijs zien. De avond begon dan ook, nee niet met pepernoten, maar volledig in rijm met de mededelingen. Hilarisch en onnavolgbaar. In gewone mensentaal: er was slechts een film aangemeld voor de filmanalyse, en de rest van de avond werd opgevuld met films uit de “oude LVSL doos”. Het aantal aanmeldingen voor het komende filmlab zijn nog wat mager, dus kom op allemaal. En denk ook aan de Cinefleur keuze film! En meteen daarbij ook de video met Kerst- en Nieuwjaarswensen! Na het einde gewauwel gingen we over naar Leo van Aubel (woorden van onze voorzitter).

En Leo deed de filmanalyse: een vakantie reisfilm ingestuurd door Dick Brouwer over een reis langs de kust van België en Frankrijk en terug door de binnenlanden, een reis per caravan. Dick wist de beelden zoals in al zijn films sfeervol vast te leggen met goede techniek, mooie beelden, passende muziek en een prettige voice-over stem. Er volgde een welverdiend applaus voor deze informatieve en interessante film die weer eens liet zien hoe mooi België en zeker Frankrijk is.

 

Dat de oude LVSL doos nog vele leuke verrassingen bevat werd daarna aangetoond. Een aantal films konden ons allemaal boeien, met veel herkenning van oude clubleden, of jezelf in jongere jaren. Uit 2012 was de Rembrandt film van Arie en Marion als volger van het Rembrandt spoor door Leiden; toen een LVSL opdracht, uitgewerkt door o.a. Joop Mosterd en Coby Haring.

Het geheim van de Rommelpiet uit 2004 was zeer toepasselijk in deze tijd, met camerawerk van André van der Tuijn. Een video voor schoolkinderen over de rommel die zes Zwarte Pieten aanrichten in een klaslokaal maar toch de schoentjes vulden.

Uit 1998 was de amusante film “Op zijn Leids”. Een film over de reis onderweg naar Cinefleur. Hilarisch gespeeld door Clara Smit, toen lid en actrice. Een winterse tocht per tuktuk door Leiden langs de bezienswaardigheden, gefilmd door een team van de LVSL. Het montagewerk van Pim Perquin maakte het een leuk gebeuren.

Uit 2002 een verslag van de Uitdag, die naar Hoorn en het Zuiderzee museum ging. Dick v.d. Geer als Geertje filmde de tocht per veerboot en stoomtrein en het bezoek aan dit bekende museum. Alles werd goed in beeld gebracht. De Tafeltjesavond LVSL uit ongeveer 2004 van Paul Ligtvoet gaf een indruk hoe er toen in groepjes in Vogelvlucht werd gewerkt aan filmprojecten. Alweer met veel bekende gezichten.

Van recenter datum, 2014 een productie van Toon Verhoeven en vele LVSL leden, samen met Unity TV, over de aanloop naar het Sinterklaasfeest. Sinterklaas op het Doek, deels gefilmd deels in Kasteel Oud Poelgeest, over een poging een beschadigd schilderij van Sinterklaas te restaureren.

Uit 2016 in dezelfde samenstelling LVSL – Unity TV in deel 1 het schatgraven in Leiderdorp waarbij een oude kist van Sint werd gevonden, en in deel 2 het openen van deze kist bij de aankomst van Sint in Leiden. Camera en montage hier van Elly van der Bent.

Het was dus voor iedereen een plezierige en relaxte avond en we kunnen geïnspireerd door de gedichten en de vertoonde sinterklaasfilms onze eigen 5 december weer in gepaste sfeer beleven.

Wil van Voorst

Foto's: Marion Smit

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)