Verslag: Denktank Programma LVSL

Datum: 5 november 2019
Plaats: Buurthuis Vogelvlucht, Leiden
Aanwezig:
Leo van Aubel, Gerard de Boer, Micha de Bruin, Hans Flick, Hans van Gerven (alias Nico), Nelleke Hovestreijdt, Else van Laere, Cees Landwier, Mario Luigi Mazzacani, Cees Mokveld, Pim Perquin (vz. AC), Arie de Ridder (not.), Jaap Rostohar, Marion, Nico Schwering, André van der Tuijn (vz. LVSL), Wil van Voorst, Ria Wasser (secr. AC)
Afwezig met kennisgeving:
Elly van der Bent, Nick van Buul, Anneke ten Dam, Pim van der Ende, Willem Koning, Bianca Kraus

Evaluatie programma
- Het vaste stramien van het programma werkt nog steeds erg goed.
Filmanalyse
- Filmanalyse wordt als erg nuttig ervaren. Er zijn een paar vaste mensen die films waarderen. Dat zijn er te weinig. Bij veel mensen is voor deze klus koudwatervrees. (Aktie)
- De invoering van het vertonen van films zonder commentaar wordt door leden als prettig ervaren.
- Opletten dat het programma nooit langer doorgaat dan 22.30 uur. Nu wordt dat te vaak overschreden. (Aktie)
Cursusavonden
- Filmlab, een experimentele en creatieve “cursus” van Else, is een groot succes. Het haalt de mensen uit hun comfortzone.
- Geluid is nog altijd een struikelblok in films. Dat betreft zowel muziek als live geluid. Er is een avond over het programma Audacity geweest, gepresenteerd door Leo en Gerard. . Er zijn cursusavonden met dhr Van den Adel mbt opnemen van geluid geweest maar dat heeft nog weinig effect gehad. Geluid moet toch weer in het programma worden opgenomen. (Aktie)
- Voor de komende periode zijn alle avonden ingevuld. Voor volgend jaar zijn afspraken met Joost Timp gemaakt (zoon van Mies Bouman en Leen Timp). Hij heeft ideeën voor vier avonden. Hij heeft hier en daar heel andere opvattingen over film, scenario e.d. Het belooft heel interessant te worden. Hij zet mensen wel aan het werk.
Workshops
De workshops iMovie, Magix, Edius en Final Cut Pro lopen goed. Adobe is een probleem.
Leden haken af omdat er te veel verschillende versies zijn. De laatste avond is daardoor niet doorgegaan. Voor Adobe heb je een abonnement van ca. €30 per maand nodig. Dat is veel mensen te gortig en daarom wordt veelal met oudere versies gewerkt. Die sluiten niet aan op de workshop. Als de club instructie geeft, wil ze dat wel met de laatste versie van een programma doen. (Aktie)
5e maandag van de maand
Is nog steeds voor wedstrijden ingevuld. Er wordt afgesproken om het wedstrijdthema van de NOVA te volgen. (Aktie)
Uitdag
- Aan de Uitdag doen steeds minder leden mee (de helft zijn partners). Ondanks dat er €50 p.p. wordt gevraagd bedragen de kosten voor de LVSL ca. €1000 per Uitdag. Voor dat bedrag wordt te weinig mensen bereikt en wordt gedacht om de Uitdag éénmaal per vijf jaar te houden. (Aktie)
Reportagedag
De reportagedag is niet perse gebonden aan Leiden. Geopperd wordt om een bezoek aan Estec te filmen en/of de Japanse dag. (Aktie).
Rondvraag
Else Stelt voor om iemand uit te nodigen om filmgeschiedenis te geven. Uit de geschiedenis van de film kan veel geleerd worden dat ten goede komt aan de eigen films. Dit zijn in principe 4 avonden.
Geen gek idee. (Aktie)
Wil: Kan iemand die een bepaalde tijd, 10 of 25 jaar, lid is, in het zonnetje gezet worden?
Het is niet bekend of we van iedereen weten hoe lang hij of zij lid is.
Bezien hoe of wat. (Aktie)
Mario: Moeten we niet weer eens proberen nieuwe leden te werven. Er wordt door anderen ingehaakt met het idee om jongeren te benaderen. Een dame bij de NOVA heeft grote successen geboekt.
We hebben in het verleden al eens jongeren proberen te bereiken met de “Young Ones”. Het heeft destijds veel inspanningen en opofferingen gekost en het project liep na anderhalf toch jaar stuk. Door de “telefoontjesfilmerij” zal het nog moeilijker zijn om onder jongeren interesse op te wekken. We kunnen ons beter richten op 60+. Maar ook dat was laatst in de Kopermolen in de Merenwijk geen succes.
Nelleke Geeft in overweging om in te breken bij een PIS-cursus.
Marga benaderen. Zij heeft PIS-cursussen gegeven en weet mogelijk een ingang als het een goed idee lijkt te zijn. (Aktie)
Hans Stelt voor om zijn dochter voor een avond of halve avond uit te nodigen voor een lezing over ondertitelen. Zij doet dit werk professioneel.
Zijn we voor in. (Aktie)
Hans Stelt de lengte van te vertonen films ter discussie. Leo heeft voor de tweede keer een hele avond geclaimd voor de vertoning van een film over een autorally. De film van Hans over een fietstocht naar Santiago de Compostelle is op de lengte afgeketst. Waarom de één wel en de ander niet?
Aanmelden voor een clubavond en niet voor een evaluatie? Een discussie voor het bestuur! (Aktie)
Arie gaat, toegesneden op de Magix-groep, bewerken met geluid doen. Mogelijk zit daar ook iets voor de hele club in.
Gerard: We kunnen ook nog eens bij de NOVA films lenen en draaien. Daar valt veel van te leren.
Avonden zijn op dit moment gevuld. Het is niet urgent maar het is een goed idee om te onthouden.
Else: Het thema van de NOVA voor een festival is “Bevrijd”.
We kunnen dit koppelen aan een LVSL filmwedstrijd. Twee vliegen in één klap. (Aktie)
Hans: We kunnen ook eens thema-avonden met het filmoeuvre van één persoon houden. Veel films zijn in de vergetelheid geraakt.
Gaan we onthouden.
Arie: Er zijn nog oude films die mooi aansluiten bij huidige gebeurtenissen. Bijvoorbeeld de film over Rembrandt in Leiden ligt in dit Rembrandtjaar ook maar te verstoffen. (Aktie)
Pim: De filmanalyse is te belangrijk om mee op te houden. Hij heeft zich verbaasd over het terugbrengen van de film over het vissersdorpje in Portugal door André: van vier naar twee minuten. De info kwam nog steeds helemaal over.
Einde
Bij de stand van Chelsey – Ajax van 1-1.


lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)