Verslag van de FilmLAB avond

gepresenteerd door Else van Laere, 11 november 2019.
Zoals gebruikelijk opent de voorzitter de avond en vraagt de leden vanavond nog eens extra de Nieuwsbrief te lezen vanwege een aantal onderwerpen dat daarin staat vermeld die wellicht voor de leden van belang kunnen zijn.
Het FilmLAB begint te leven. Laat ik daarmee maar eens beginnen. Ook voor mij hij die meer gericht is op het maken van Reportagefilms of “documentaires”.
Else laat eerst een paar verlate inzendingen horen en zien van een abrupte geluidsovergang en van een kort filmpje met versneld gemonteerde beeldjes achter elkaar van Hans van Gerven.
Dan gaat de “show” beginnen van de vele animaties die ingezonden zijn.
Allereerst een 11-seconden filmpje van van André over Minni Mouse op het Rode Plein..
Van Nick van Buul wordt een Stop-motion animatie getoond van een verkeersinfarct. Marion Smit heeft een animatie gemaakt in “Morphing” Free-FotoMorph van een bloem die in een andere bloem verandert en een animatie van een fles die uit een flessenrek zweeft en in handen van een sculptuur terecht komt. Marion vertelt daarbij dat het laten bewegen van o.a. de vingers best moeilijk is. Deze laatste is gemaakt in “Adobe photoshop en Edius”.
Gerard de Boer heeft een “roterende” blokkenbouwer als animatie, dat met veel knutselwerk is bereikt. Hij gebruikt Anim8or. Zo laat hij ook vliegen op het toetsenbord van een pc landen. Dat doet hij in Vectors (dit programma werkt met lijnen) terwijl Photoshop in pixels wordt uitgedrukt.
Joyce (dochter van Wil Bakker), laat zien hoe je met een gedownloade Quiver app een tekening kan printen en kan inkleuren. Met de daaraan gekoppelde QR code en je mobiele telefoon kun je ze laten bewegen. Geen echt knutselwerk, meer zoekwerk. Zo laat zij een gekleurde tekening van een luchtballon landen, stijgen, draaien enz.
Pim van der Ende heeft in het verleden met Super8 een animatiefilmpje gemaakt. Deze film is geconverteerd naar Adobe Premiere Elements. Hij laat een houten speelgoedtreintje rijden dat in aanraking komt met een houten vrachtwagentje.
Else van Laere laat een animatie zien die is gemaakt in het Synfig 2D animatieprogramma. Een robotachtig mannetje in Mondriaan-omgeving.
Micha de Bruin laat wel hele fraaie animaties zien. Het eerste filmpje “Tangram 1” is gemaakt in Adobe Première, waarbij ieder vlakje een eigen laag heeft. Het tweede filmpje “Tangram 2” is gemaakt in het 3D programma Cinema 4D. Deze animaties zijn met een doorlooptijd van enkele jaren tot stand gekomen.
Pim laat een animatie zien (in het bezit van de LVSL), die gemaakt is met Compositing.
Tot slot laat Else nog een paar animaties zien. Van een revolver die misschien wel in minder dan ééntiende seconde steeds wijzigt. Ook laat zij een animatie zien (programma van Lubach van afgelopen zondag) van de reacties van sprekende kerken en kathedralen over de afgebrande kerk in Hoogmade.
Bij enkele animaties wordt door de aanwezige leden de aandacht gevestigd op meerdere verbeteringen. Zeer leerzaam.
Het voert te ver om alle details van de proefondervindelijke stapjes, die je bij animaties moet zetten, hier te beschrijven. Blijf proberen en ondervinden.

Het tweede deel van de avond wordt door Else besteed aan een presentatie over “Verbeelding”. Hieronder ziet u de behandelde hoofdthema’s:
  • Wat is verbeelding. De kunst om iets te verzinnen.
  • Hoe verzin ik een film; uitgaan van een beeld, verhaal of woord(speling) of “wat als” als uitgangspunt.

U vindt de PowerPoint presentatie zoals gebruikelijk op de website.

Opdracht voor december
1. Maak een filmpje van een woordspeling (woord bestaat uit 2 delen voorbeeld: slakom).
2. Maak een (absurdistisch) filmpje n.a.v. een beeld.
Voorbeeld: Evelien Lohbeck
- Ontbijtje maken: https://www.youtube.com/watch?v=cOQXMyu-Xus
- Vogel vangen: https://www.youtube.com/watch?v=oDc1hFcRoyo
3. Maak een kerst- of nieuwjaarswensfilmpje

Rond de klok van 21.45 gaat iedereen vol inspiratie huiswaarts.


Hans van Gerven

lvsl logo kleinLVSL clubavonden worden gehouden in: 
Buurtcentrum “Vogelvlucht”
Boshuizerlaan 5
2321 SG Leiden ZW. (Naast 5 meihal)